Update, ora 17.39: Peste 15.000 de noi voturi au fost înregistrate la secţiile deschise în străinătate pentru alegerile prezidenţiale în cele două ore care au trecut de la anunţul Curţii Constituţionale a României (CCR) conform căruia a anulat întregul proces electoral.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) privind prezenţa la vot în secţiile din străinătate, până la ora 15.00 votaseră 29.973 de persoane pe listele suplimentare, numărul total al votanţilor fiind de 33.001.

La ora 17.00, numărul votanţilor pe liste suplimentare a ajuns la 45.040 de persoane, iar cel total la 48.068.

Astfel, în cele două ore care au trecut de la anunţul Curţii Constituţionale privind anularea procesului electoral privind alegerea preşedintelui României s-au mai înregistrat peste 15.000 de voturi.

Știre inițială: Românii aflați peste hotare își pot exercita dreptul la vot la alegerile prezidențiale în cele 951 de secții organizate sau prin corespondență. Votul a început deja vineri, 6 decembrie, conform site-ului roaep.ro.

Vineri, până la ora 16.10, conform datelor Autorității Electorale, 43.756 de persoane au votat la alegerile prezidențiale.

Curtea Constituțională a anulat, vineri, alegerile prezidențiale din România. Procesul electoral pentru alegerea șefului statului va fi reluat integral, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea președintelui.

În acest context, tot procesul electoral va fi reluat, inclusiv cu înscrierea și validarea candidaturilor. Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.

„În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea preşedintelui României, desfăşurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru preşedintele României din anul 2024. Procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare”, a transmis CCR.

Primul tur a fost validat

Amintim că primul tur al alegerilor prezidențiale a fost validat de judecătorii CCR luni, 2 decembrie. Două zile mai târziu, Administrația Prezidențială a desecretizat documentele CSAT referitoare la campania lui Călin Georgescu.

Mai exact, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României.

SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelei sociale pentru a-i crește rapid popularitatea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News