„Am decis să mă uit pe toate amendamentele și pe ordonanță. Avem cele mai multe decese din Europa. Vreau să văd cum este legislația în Europa”, a motivat decizia președintele PSD, pentru Digi24.
Modificarea Codului Rutier a iscat discuții aprinse între politicieni. Miercuri, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, și ministrul de interne Lucian Bode au avut un schimb de replici acide pe holurile Parlamentului, din cauza modificărilor aduse Codului în comisiile parlamentare.
Pe 27 ianuarie 2022 a intrat în vigoare noul Codul Rutier, care avea obiectivul de a reduce numărul de accidente rutiere şi de victime cu 25%, până în 2026. Acesta prevedea pedepse mai dure pentru șoderii vitezomani și teribiliști.
Acum se discută de modificarea lui, iar potrivit lui Drulă, acestea ar consta în relaxări ale sancțiunilor pentru șoferii agresivi în trafic.
Modificările mai prevăd, printre altele, posibilitatea de a plăti amenzi mai mici pentru viteză și de a recâștiga mai repede permisul de conducere după încălcarea regulilor de circulație.
Potrivit datelor oficiale, se estimează că 20.000 de persoane au murit în 2021 în accidente rutiere, ceea ce înseamnă o creștere cu 5% față de 2020.
Obiectivul global este reducerea la jumătate până în 2030 a numărului de decese provocate de accidentele rutiere, potrivit Comisiei Europene.
Anul trecut, România a raportat 93 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, cea mai ridicată rată a mortalităţii din Uniunea Europeană. Media UE a fost de 44 de decese la un milion de locuitori, arată datele Comisiei Europene.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro