Audierea miniştrilor din Cabinetul Orban va avea loc marţi, 29 octombrie şi miercuri 30 noiembrie.

UPDATE. Jurnalistul Libertatea Valentina Postelnicu a intrat în direct în emisiunea Adrianei Nedelea LA FIX și a vorbit despre votul pentru guvernul Orban.

„PNL nu a avut majoritate în birourile permanente reunite.

Liberalii nu au avut ce să facă decât să fie de acord cu propunerea venită din partea PSD, și anume vot lunea viitoare

Mâine și poimâine vom avea audieri în Parlament, pe fiecare ministru propus de Ludovic Orban, iar cei de la PSD promit că aceste audieri vor fi extrem de intense și că-i vor lua la întrebări pe cei propuși pentru funcțiile de miniștri”, a declarat Valentina Postelnicu, jurnalist Libertatea.


Premierul desemnat, Ludovic Orban, a propus membrilor conducerii celor două Camere un alt calendar, cu audieri marţi şi miercuri, 30 noiembrie, votul în plen, însă propunerea a picat la vot.

În Birourile reunite, Opoziţia nu are majoritate, iar partidul lui Ponta a votat de partea PSD.

Orban a adus ca argument mai multe exemple privind calendarul învestirii celorlalte Guverne, iar după 2015, totate Guvernele PSD, Grindeanu, Tudose şi Dăncilă, au avut audierile de miniştri şi votul în plen în decurs de maximum două zile.

Orban semnează acorduri cu partidele care îl susţin

„Intrăm pe linie dreaptă în procedura de învestire a Guvernului”, a susţinut Orban, după şedinţa conducerii PNL.

Orban urmează să se întâlnească, luni, cu liderii PMP, USR, ai minorităților naționale, ai UDMR și ALDE, pentru semnarea unor acorduri privind susţinerea noului Executiv.

Astfel, liderul PNL va avea o nouă serie de consultări cu partidele politice: la 13:30 cu PMP, la 15:00 cu minoritățile naționale, la 16:00 cu USR, la 17:00 cu UDMR și la 18:00 cu ALDE.

Meleşcanu spune că parlamentarii nu au vrut să dea votul miercuri, pentru că se comemorează Colectivul

„S-a decis de asemenea, în unanimitate, ca luni la ora 14:00, să aibă loc ședințele reunite învestitura Guvernului”, a afirmat Teodor Meleșcanu, după ședința de luni a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Șeful Senatului a mai spus că intervențiile delegațiilor și prezentarea programului de guvernare vor fi făcute, timp de 10 secunde pentru fiecare parlamentar

Întrebat de ce a fost respins calendarul propus de PNL, Teodor Meleșcanu a precizat că nimeni din Birourile permanente reunite nu a insistat asupra acestui program.

„Există anumite sensibilităţi de care a trebuit să ţinem seamă. Miercuri a fost Colectivul şi am găsit cu toţii împreună că nu e poate cea mai bună zi pentru activitatea Parlamentului. De asemenea, pentru joi, când se puteau face în continuare audieri, s-a ajuns la concluzia că e sărbătoarea morţilor (n.r. – Ziua Morţilor sau Luminaţia, sărbătorită în calendarul romano-catolic) şi nu putem să forţăm, nimeni nu a vrut să forţeze. Au fost idei, dar toată lumea a fost de acord cu programul pe care l-am propus în discuţiile din Birourile permanente reunite”, a încheiat Meleşcanu.

De ce se grăbeşte Orban. Ce priorităţi are noul Guvern

Ludovic Orban a pledat, luni, pentru învestirea cât mai rapidă a Guvernului, el prezentând urgențele majore care reclamă acest lucru.

  1. Rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Cu câteva obiective foarte simple –  asigurarea resurselor financiare pentru instituțiile publice și pentru autoritățile locale, pentru că există foarte multe localități și există de asemenea, instituții publice, inclusiv guvernamentale, care nu au cuprins suficienți bani în ultima rectificare bugetară pentru a încheia anul.
  2. La ora actuală sunt întârzieri la plata indemnizațiilor  persoanelor cu dizabilități, la plata salariilor asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități în foarte multe localități.
  3. Nu există resurse financiare suficiente pentru a încheia anul pentru foarte multe localități care nu mai pot să plătească încălzirea în școli, care nu  mai pot să plătească iluminatul public, care nu mai au bani să plătească inclusiv salariile angajaților din Primărie.
  4. Elaborarea Legii bugetului de stat și al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat , gândiți-vă că în conformitate cu legea, termenul la care Guvernul este obligat să prezinte proiectul de buget în Parlament, este 15 noiembrie, 15 noiembrie, vă repet termenul.
  5. Nominalizarea candidatului pentru funcția de Comisar european, din partea României
  6. Organizarea examenului de rezidențiat
  7. Abrogarea recursului compensatoriu
  8. Consolidarea serviciului de probațiune, care să poată să monitorizeze ceea ce fac în societate condamnații eliberați, cei aproape 20.000 de condamnați eliberați înainte de termen.
  9. Pregătirea României pentru iarnă, atât în ceea ce privește energia, stocurile de energie. 
  10. Sunt situații de deblocări, de județe, unde va râmâne Poliția fără inspectori șefi ai Inspectoratelor de Poliție județene, cum  e cazul Mehedinți, cum e cazul Botoșani, sunt o mulțime de alte cazuri similare.
  11. Inițierea procedurilor pentru desemnarea conducatorilor Parchetelor. Gândiți-vă, ne aflăm într-o situație în care niciun Parchet nu are în fruntea sa oameni care să fie învestiți prin respectarea procedurilor legale și care să poată să asigure buna funcționare a acestor instituții fundamentale pentru România.
  12. Desecretizarea Dosarului 10 august, pentru că, în ceea ce ne privește pe noi, reprezintă o prioritate, asta mai puțin pentru ei.
  13. Modificarea OUG 114.
  14. Prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii, care prevede pensionarea anticipată a magistraților. G
  15. Sunt măsuri privitor la asigurarea realizării investițiilor pe care ne-am angajat să le facem în perspectiva găzduirii Campionatului European de Fotbal din 2020 și care bat pasul pe loc.
  16. Există de asemenea  situații grave, care nu pot fi rezolvate decât de către un Guvern, a unor companii cum este compania CFR Marfă, compania TAROM și nu numai, companii care sunt sub amenințări extrem de grave și care necesită intervenție extrem de energică și de  bine gândită pentru a putea salva aceste companii. Este vorba de infringementul referitor la compania care a beneficiat de ajutorul de stat, CFR Marfă, iar în ceea ce privește TAROM, situația este explozivă, sunt o serie de proceduri de achiziție, care sunt în curs de derulare și care reclamă o intervenție managerială cât se poate de  eficace și de rapidă pentru a nu pune pe butuci și compania TAROM .

 
 

Urmărește-ne pe Google News