Atât preşedintele aflat la sfârşitul mandatului, Traian Băsescu, cât şi principalul său contracandidat, social-democratul Mircea Geoană, merg la biserici, asistă la slujbe cu o mină gravă şi primesc binecuvântarea prelaţilor, în prezenţa camerelor de luat vederi.
„Oamenii politici se folosesc de aceasta pentru a câştiga un capital de imagine într-o ţară în care Biserica se bucură de mult respect, explică sociologul Mircea Kivu.
AFP aminteşte de dezbaterea televizată din campania prezidenţială din 1996, când candidatul creştin-democrat Emil Constantinescu l-a întrebat pe preşedintele la final de mandat Ion Iliescu dacă crede în Dumnezeu. Stânjeneala lui Iliescu, care a încercat să ocolească întrebarea, a convins alegătorii indecişi să opteze pentru Constantinescu, care a şi câştigat până la urmă alegerile. În condiţiile în care 87% din români se declară ortodocşi, potrivit ultimului recensământ, ar fi de neconceput să îţi afirmi ateismul dacă ai vrea să obţii voturile populaţiei, consideră AFP.
O anchetă realizată cu camera ascunsă de Realitatea TV a arătat că există şi preoţi dispuşi să ţină o scurtă predică în favoarea unui candidat, sau a altuia în schimbul unei „donaţii”.