Sonda spațială a NASA, care are o vechime de 46 de ani, este în prezent cel mai îndepărtat obiect produs de om aflat în spațiul cosmic.
Începând din noiembrie anul trecut, o eroare de calculator a împiedicat sonda să trimită date utilizabile spre Pământ, iar echipa de control a misiunii se temea că nu va mai putea restabili niciodată legătura cu Voyager-1. Inginerii au reușit însă acum să remedieze această problemă.
Pentru moment, sonda trimite doar date despre starea de sănătate a sistemelor sale de la bord, dar intervențiile ulterioare ar trebui să readucă online instrumentele științifice.
Voyager-1 se află la o distanță de peste 24 de miliarde de kilometri, atât de departe încât mesajele sale radio au nevoie de 22,5 ore pentru a ajunge pe Terra.
„Sonda spațială Voyager-1 returnează date utilizabile despre sănătatea și starea sistemelor sale tehnice de la bord”, a transmis NASA, într-un comunicat de presă. „Următorul pas este de a permite sondei spațiale să înceapă din nou să trimită date științifice”, a precizat agenția.
După lansarea ei, în 1977, sonda Voyager-1 se îndepărtează de Soare cu viteza aproximativă de 17 km/s şi în 2012 a trecut în spaţiul interstelar, părăsind graniţele Sistemului Solar şi devenind primul obiect realizat de om care a reuşit acest lucru.
Un cip stricat a fost cauza recentelor probleme ale acestei sonde. De obicei, ea transmite date spre Pământ folosindu-şi sistemul de date de zbor, unul dintre cele trei computere pe care le are la bord. Însă o aparentă eroare produsă într-unul dintre subsistemele sale, unitatea de modulare a telemetriei (TMU), a avut ca rezultat transmiterea spre Pământ a unor şiruri nesfârşite de 0, în locul obişnuitului cod binar format din 0 şi 1.
Pentru o perioadă, inginerii nu au putut obține niciun fel de informații de la Voyager-1, chiar dacă puteau spune că nava spațială continua să primească comenzile lor și, în rest, funcționa normal.
Problema a fost rezolvată prin mutarea codului afectat în diferite locații din memoria calculatoarelor sondei.
Voyager-1 a părăsit Pământul pe 5 septembrie 1977, la câteva zile după sonda geamănă, Voyager-2.
Obiectivul principal al celor două a fost de a cerceta planetele Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun – o sarcină pe care au finalizat-o în 1989. Apoi au fost dirijate spre spațiul cosmic, în direcția generală a centrului galaxiei noastre.
Energia lor provine de la generatoarele termoelectrice cu radioizotopi (RTG), care transformă căldura plutoniului în descompunere în electricitate. Procesul de dezintegrare continuă înseamnă că generatoarele produc în fiecare an o cantitate ușor mai mică de energie.
Nu se știe cât timp vor mai putea continua să funcționeze sondele Voyager, dar până acum inginerii au găsit întotdeauna strategii pentru a le menține funcționale.
Foto: Profimedia Images