Cand ajungi in Dispensarul din Rahova se observa de la intrare o mare coada de oameni amarati, in marea lor majoritate rromi, care asteapta sa intre la consultatii la doctorul Tiripa. Il privesc ca pe un binefacator al lor. Acesta are deja inscrisi pe lista circa 400 de tigani. Dar nu se ocupa numai de ei. Se duce oriunde este chemat. „Rromii au foarte multe probleme si eu nu le pot rezolva decat in foarte mica masura. Numai in acest sector sunt circa 40.000 de rromi declarati si nedeclarati, iar majoritatea, circa 50%, nu au venituri, ceea ce este cumplit. De cand ma ocup de ei am ajuns sa-i compatimesc. Trebuie facut mult mai mult pentru ei din punct de vedere al asistentei medicale”, ne spune Tiripa.
Bolile cele mai raspandite in randul tiganilor sunt cele infecto-contagioase, hepatita, TBC si boli de malnutritie la copii. „As putea sa le denumesc drept boli de adaptare, boli ale izolarii lor fata de lumea noastra, care-i ignora. De cand lucrez cu ei mi-am dat seama ca rromii isi respecta mult familia si isi iubesc copiii. Sunt foarte docili, daca-i chem la vaccinare vin imediat”, spune Tiripa. El practica medicina de 13 ani, iar apropierea de rromi s-a facut in mod spontan, datorandu-se si faptului ca locuieste si lucreaza intr-o zona in care ei sunt in numar mare.
Totusi, cei mai multi sunt organizati in colectivitati in care nu se poate intra usor. Asa ca legatura dintre medic si rromi e asigurata de mediatorii sanitari. Acestia fac parte din etnia rroma si cunosc problemele lor, fiind angajati ai Directiei Sanitare. Mariana Buceanu este unul din mediatorii cu care lucreaza doctorul Tiripa. „Tiganii nu-si cunosc drepturile si sunt multi care nu au nici un venit si din aceasta cauza nu vin la medic. Oricum, noi am incercat sa-i inscriem pe rromi la mai multi medici de familie si am fost respinsi pe motiv ca aveau listele complete. Doctorul Tiripa a fost singurul care ne-a primit. Acum vin la el si cei din Ferentari, nu numai din Rahova. Iar de cate ori e vreo problema, doctorul Tiripa se urca in masina si merge cu noi la om acasa”, ne spune Mariana. Dorinta cea mai mare a doctorului Tiripa este aceea de a organiza un centru unde sa se asigure asistenta medicala profilactica intregii comunitati a rromilor din Rahova. A descoperit deja un spatiu, fostul dispensar Valtoarei, care nu mai e folosit. Bineinteles ca ar avea nevoie si de sprijin financiar si isi pune cea mai mare speranta in liderii Partidei Rromilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News