O statistica ingrozitoare, ce denota gradul de dezumanizare al prea multor parinti, lipsa lor de cultura si mentalitatea inca mult prea impamantenita ca educatia se face cu palma, pumnul, parul, vatraiul etc. Potrivit altui raport, intocmit la nivelul Serviciului de Interventie in Regim de Urgenta (SIRU) din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea, pe parcursul anului trecut, specialistii acestuia au trebuit sa intervina si sa acorde servicii sociale primare si de specialitate pentru 774 de copii din judetul nostru. Sapte sute saptezeci si patru de copii care au ajuns in situatii limita fie pentru ca au fost neglijati, batuti, infometati, fie pentru ca au fost batjocoriti, umiliti sistematic, ignorati sau pur si simplu neintelesi.
Raportul pe anul trecut al Serviciului de Interventie in Regim de Urgenta (SIRU) din cadrul DGASPC Vrancea releva faptul ca specialistii ce fac parte din echipa acestuia au trebuit sa intervina, acordand servicii sociale primare si de specialitate pentru un numar total de 774 de cazuri. Potrivit celor declarate de Anca Candrea, sef SIRU, s-a reusit prevenirea separarii copiilor de familiile lor in 573 de cazuri. „Este vorba de 493 de copii care au ramas in familii ca urmare a acordarii de servicii sociale primare si de specialitate de catre specialistii echipei mobile, in colaborare cu reprezentantii autoritatilor locale de la domiciliul copiilor aflati in situatii de risc. Totodata, au fost acordate servicii sociale de specialitate pentru 14 copii care au savarsit o fapta penala dar nu raspund penal, 11 copii au beneficiat de servicii sociale primare si de specialitate in cadrul Centrului Educational de Zi, in timp ce alti 55 de copii au primit servicii sociale primare si de specialitate in vederea prevenirii separarii copilului de mama, in cadrul Centrului Maternal”, a detaliat Anca Candrea.
Din totalul de 774 de cazuri, 201 au necesitat servicii de protectie speciala si au fost referite Instantei de judecata si/sau Comisiei pentru Protectia Copilului. Astfel, pana la solutionare, 197 dintre acesti copii au beneficiat de masura plasamentului in regim de urgenta, 43 dintre ei la asistent maternal profesionist, 78 la Adapostul Temporar pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat, Supus Traficului si Migratiei si 70 la Adapostul Temporar pentru Copilul Delincvent si din Strada. Alti sase copii au fost plasati in regim de urgenta in Centrul Rezidential pentru Copii cu Dizabilitati Focsani.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro