Activitatea sesimica din zona Vrancea este departe de a se fi linistit. Potrivit unor date furnizate de Institutul Roman de Seismologie Aplicata, numai in cursul noptii de luni spre marti au avut loc trei noi cutremure de pamant, iar ieri dimineata inca unul. Toate insa de magnitudine mica. Statiile seismice ale Institutului Roman de Seismolgie Aplicata inregistreaza in continuare o „bogata” activitate seismica in zona Vrancea. Astfel, luni noaptea au avut loc doua cutremure, la ora 23, 34 min., 5 sec. (magnitudine 2,7 grade Richter), respectiv la ora 23, 46 min., 50 sec. (magnitudine 2,6 grade Richter). Putin dupa miezul noptii, ora 0, 2 min., 23 sec., a avut loc al treilea cutremur vrancean, de magnitudine 3,6 grade Richter, iar ieri dimineata, la ora 9 19 min. 52 sec. s-a inregistrat al patrulea cutremur vrancean, de magnitudine 3,8 grade.
„Incepand de la 20 iulie, statiile seismice ale IRSA au furnizat non-stop date despre ceea ce se intampla in Vrancea. Am depistat valori anormale ale concentratiei de Radon 222 (izotop al Uraniului 235) din panza freatica, modificarea temperaturii si presiunii in aceasta, activarea emisiei de infrasunete in reteaua de microbarografe, devieri ale campului magnetic local etc. Aceste fenomene, numite in termeni de specialitate precursori seismici, spun multe despre intensa activitate seismica din zona Vrancea”, afirma Adrian Ailenei, director general al Institutului Roman de Seismolgie Aplicata.
Interesant e faptul ca acest „roi” de cutremure de mica magnitudine nu e nici pe departe un semn clar de linistire a activitatii seismice din Vrancea, asa cum gresit se interpreteaza de multe ori, ci dimpotriva. Conform specialistilor, cutremurul din luna octombrie a anului trecut a fost precedat de astfel de „manifestari”. „Cu toate acestea, e greu de prezis un cutremur si nimeni nu isi poate asuma responsabilitatea de a alarma in mod inutil cetatenii”, mai spune Adrian Ailenei.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!