Pe cartea de vizita a Johannei Horhammer in dreptul ocupatiei este trecut „coordonator al Programului de promovare a relatiilor economice cu Romania”. Johanna a plecat din Romania la varsta de 19 ani, exact acum trei decenii, in perioada comunista. Pentru ca una din modalitatile ei preferate de relaxare este „terapia cu vin”, vrea sa aduca si in Romania neobisnuita metoda de tratament.
Johanna Horhammer s-a nascut in urma cu 49 de ani, la Buzau. „Mama s-a considerat intotdeauna romanca, ea avand origini franceze. Tatal meu, in schimb, era neamt suta la suta”, isi incepe Johanna povestea. In 1974, din proprie initiativa se inscrie la Universitatea din Meinz, ca student ascultator. Din acel moment viata i s-a schimbat complet. „Eu nu puteam sa promovez cursurile respective, dar participam ca oricare alt student. M-am inscris mai mult ca sa ma familiarizez cu limba germana. Aici mi-am cunoscut si sotul, pe Henning”, ne-a povestit femeia. Cuplul a locuit in Germania pana in 1976. La intoarcerea in tara „escapada” de doi ani a costat-o scump pe Johanna. „Nu aveam voie sa stau in aceeasi cladire cu parintii sau cu rudele mele. Chiar si in vacante daca mergeam trebuia sa locuim in hoteluri diferite”, ne-a povestit femeia.
Astfel, in 1976 s-a stabilit definitiv in Germania, in tara revenind doar o data pe an, in vacanta. „In Germania, impreuna cu sotul meu am preluat o mica firma de avocatura, care cu timpul s-a dezvoltat. Am transformat totul intr-o afacere de familie”, ne-a explicat Johanna. In anii urmatori alte doua bucurii le-au luminat viata celor doi. In 1977 s-a nascut primul lor fiu, Stefan, iar in 1983, cel de-al doilea, Martin. Pentru ca au urmat exemplul parintilor, cei doi au pus pe picioare de asemenea o afacere de familie de succes. „Am infiintat „Media Line Euro Trade”, o firma in domeniul IT, mai exact de retele de calculatoare, cu aproape 40 de angajati. De curand am deschis o reprezentanta in Bucuresti, contractele neintarziind sa apara”, ne-a povestit ea, mandra.
Viata femeii a luat insa o intorsatura neasteptata imediat dupa Revolutie. „Cunosteam problemele din tara. Asa am avut initiativa de a strange diverse ajutoare si de a le trimite in Romania. Din ianuarie 90 pana in 92 am trimis medicamente, haine, tehnica medicala si chiar am sponsorizat o operatie dificila a unei tinere din Buzau”, isi aminteste Johanna. A incercat in tot acest timp sa promoveze imaginea Romaniei in Germania. Adevarata sansa s-a ivit chiar anul acesta.
Terapia cu vin dureaza o saptamana
„Ministerul Economiei din Germania a creat un Centru de promovare pentru Europa de Est si Mijlocie pe aeroportul low-cost Frankfurt Hahn. Acest minister ofera in mod gratuit un birou in cadrul centrului pentru promovare. Este pacat ca Romania sa nu profite de aceasta ocazie”, ne-a explicat Johanna. Astfel, s-a implicat in realizarea unei legaturi Bucuresti-Frankfurt. „Am reusit sa aducem o companie low-cost romaneasca aici”.
Johanna face la propriu „naveta” intre Germania si Romania pentru a aduce cat mai multe firme romanesti in vizorul strainilor. „Sotul meu imi spune ca ar mai trebui sa ne mai si odihnim cateodata. Asa am ales doua optiuni pentru a ne relaxa: fie venim in Romania la o cabana pe care o avem pe Valea Buzaului, fie la un centru SPA al unor prieteni din Germania”, ne-a dezvaluit Johanna.
Metodele de relaxare alese de cei doi sunt mai mult decat neobisnuite. La centrul familiei Bollant din Bad Sobernheim, Germania, cei doi prefera o cura de o saptamana de vin. „Este vorba de baie in vin, masaj cu boabe de struguri, impachetari sau regim alimentar. O cura completa poate sa coste chiar si 1.000 de euro pe saptamana. Imi doresc sa aduc acest tip de tratamente si in Romania”.
Johanna are o familie fericita: e mandra de fiii ei si isi iubeste sotul, pe Henning.
Asa arata locul preferat de relaxare al Johannei, unde face tratamente si baie in vin.