Fie că apelezi la o agenţie imobiliară, fie că optezi pentru a te descurca singur, dacă te-ai hotărât să faci acest pas şi să-ţi cumperi un apartament, trebuie să ai în vedere câteva lucruri importante, pentru a fi sigur că faci o investiţie bună şi nu vreo greşeală gravă, pe care nu o vei mai putea repara după mutare.
Cercetează în detaliu piaţa
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să cercetezi, în detaliu, piaţa imobiliară. Nu te grăbi să iei o decizie şi nu lua de bune toate cele prezentate de agentul imobiliar sau de dezvoltator. E lesne de înţeles că aceştia au tot interesul să te convingă că oferta lor este “cea mai avantajoasă”.
Apelează la prieteni, la cunoştinţe, consultă mai mulţi agenţi imobiliari şi, dacă este cazul, fă pe “detectivul” şi află ceea ce vânzătorul, agentul imobiliar sau dezvoltatorul vor să ascundă, pentru a nu fi nevoiţi să accepte scăderea preţului.
Vizitează un număr mare de apartamente, nu te opri la primul care “îţi face cu ochiul”. Alege nu doar în funcţie de preţ, ci şi de plasament, de ceea ce îţi doreşti din punctul de vedere al spaţiului în care vei locui, al calităţii materialelor folosite de constructor etc.
Controlează «la sânge» actele!
Chiar dacă achiziţionezi prin intermediul unei agenţii imobiliare sau direct de la dezvoltator, foloseşte- te de toate mijloacele de care dispui şi verifică “la sânge” toate datele şi documentele care vizează noua ta casă.
De exemplu, dacă ai ales un apartament în-tr- un complex construit recent, strânge cât mai multe informaţii despre dezvoltator, despre arhitectul care a proiectat blocurile, despre firma de construcţii care le-a ridicat etc.
Află dacă au existat probleme în trecut cu firmele respective, dacă au fost implicate în procese şi scandaluri (devoalate sau nu de mass-media), dacă au datorii, dacă sunt intrate în insolvenţă sau chiar în faliment, dacă sunt supuse vreunui sechestru asigurător (caută eventuale dosare pe portalurile instanţelor de judecată) ş.a.m.d.
Nu semna contractul până nu eşti sigur că apartamentul în cauză este liber de orice sarcină şi este în regulă privind documentaţiile pentru furnizarea de energie, de gaze şi de celelalte utilităţi.
Cu privire la autenticitatea actelor ce îţi sunt prezentate (de proprietate, de construcţie etc.), apelează atât la un notar cu experienţă, cât şi la un consultant bancar, care îţi vor spune dacă ceva este sau nu în neregulă.
Alege-ţi cu mare grijă vecinii!
Pe lângă preţ şi diversele detalii tehnice, în primul rând interesea- ză-te de viitorii tăi vecini: ce fel de oameni sunt şi mai ales cum se comportă zi de zi, noapte de noapte (sunt curioşi din cale afară, sunt gălăgioşi, suspicioşi, excesiv de prietenoşi etc.). Gândeşte-te că vei trăi alături de aceştia o viaţă întreagă!
De asemenea, intereseazăte dacă în blocul respectiv sunt şi apartamente închiriate, mai ales în proximitatea celui pe care vrei să-l cumperi. Dacă chiriaşii se vor schimba des, nu vei şti niciodată dacă următorii tăi vecini vor fi serioşi, liniştiti sau, dimpotrivă, neserioşi ori petrecăreţi.
Nu în ultimul rând, verifică dacă în imediata apropiere a blocului funcţionează vreo terasă sau vreun club, pentru că nu ai vrea ca noapte de noapte să-ţi bubuie pereţii din cauza muzicii date la maximum.