Acestea sunt câteva informații pe care trebuie să le știi înainte de a hotărî spre ce țară să îţi îndrepţi atenţia:
– În primul rând e nevoie să găseşti informaţii despre lucrurile vitale, adică informaţii despre costul chiriei, al utilităților, al mâncării, al transportului, al cât mai multor cheltuieli curente.
– Apoi terbuie să te informezi despre legislaţie: ce drepturi ai, care e legislaţia muncii, cum poţi beneficia de anumite facilităţi, cum îţi vei putea deschide un cont bancar, cum poţi trimte bani acasă, cât costă asigurarea medicală şi, foarte important, ce anume acoperă acea asigurare. Ține cont de faptul că încă există țări membre ale Uniunii Europene care mențin anumite restricții pentru muncitorii români, restricții pe care trebuie să le cunoşti.
– Informează-te despre piața muncii din respectiva țară. Cu cât oferta de locuri de muncă este mai mare, cu atât mai simplu va fi să- l găseşti pe cel potrivit.
– Dacă vei rămâne în acea țară pe termen lung, verifică şi opțiunile de transport către România şi preţul acestora. Pe lângă prețul transportului, care diferă de la țară la țară, țineți cont și de distanța pe care o vi avea de parcurs. În anumite cazuri, chiar dacă biletul de avion este puțin mai scump, compensează prin rapiditate.
– Dacă nu îţi place frigul, nu alege o ţară în care este mai tot timpul frig. Și invers: dacă nu îţi place căldura, nu alege o ţară în care este mai tot timpul cald. Doar nu vrei să ai un stres în plus din cauza climei!
– Dacă vrei să iei şi familia cu tine, la un moment dat, informează-te asupra modului în care pot lucra legal şi a modului în care pot urma o şcoală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro