Fiecare meserie are un protector divin, un sfânt care îi ocroteşte pe cei care o practică. Se ştie că Sfântul Proroc Ilie este protectorul aviatorilor şi al electricienilor, Sfântul Arhanghel Mihail, al armatelor creştine, Sfânta Fecioară Maria apără apicultorii, iar Sfântul Pantelimon, medicii. Dar mai există mulţi alţi sfinţi care îi protejează pe cei aflaţi în câmpul muncii, iar revista „Li­ber­tatea pentru femei” a întocmit o listă a celor mai cunoscuţi.


Sfânta Fecioară Maria. Este protectoarea marinarilor şi a apicultorilor.

Sfântul Nicolae. Din se­colul al VI-lea, este ve­nerat ca protector al creştinilor în faţa necredincioşilor. Îi apără pe marinari, pe elevi, pe judecători, pe criminali, pe hoţi, pe comercianţi, pe săraci, pe bucătari, pe călători, pe fetele nemăritate, pe mirese şi pe copiii mici. În plus, Sfântul Nicolae e consi­derat şi ocrotitorul băutorilor de bere.

Sfântul Gheorghe. Este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii, simbol al bărbă­ţiei şi jertfei pentru Hristos. În Biserica Ortodoxă, este considerat patronul spiritual şi protectorul armatei.

Sfânta Varvara. Considerată iniţial protectoarea turnurilor şi a fortificaţiilor, a constructorilor şi arhitecţilor, Var­vara a devenit şi o­crotitoarea artileriş­tilor, a pirotehniştilor şi a minerilor.

Sfântul Arhanghel Mihail. Este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor şi al conducătorilor.

Sfântul Arhanghel Gavril. Este protectorul fe­cioa­re­lor, al familiei, al ma­melor, al copiilor şi călugăriţelor.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Pe 26 octombrie, ortodoxia îl prăznuieşte pe Izvoditorul de mir şi făcătorul de minuni, ocrotitorul armatelor. Este foarte popular în rândul credincioşilor, ca şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Moaştele sale se află la Sa­lo­nic, oraş al cărui ocrotitor este. Sărbătoarea Sfân­tului Dimitrie marchează sfârşitul verii pastorale, fiind numită în popor Samedru sau Ziua Soroacelor.

Sfântul Ieronim. El ocroteşte arheologii şi bibliotecarii, fiind unul dintre cei mai învăţaţi părinţi ai bisericii occidentale.

Sfântul Pantelimon. Este
considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolilor, prăznuit pe 27 iulie.

Sfântul Proroc Ilie. Cunoscut în tradiţia populară ca „Sfân­tul care aduce ploaia”, e protectorul aviatorilor şi al electricienilor. Ilie a fost învestit de oamenii din popor cu a­tributele zeilor: tunetele şi fulgerele. El conduce un car de foc şi, în timpul furtunilor, trimite fulgere şi trăsnete către păcătoşii de pe pământ.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Pe 15 septembrie, pompierii îl cinstesc pe
fostul episcop al Banatului.

Ştefan cel Mare şi Sfânt. Deşi recent sanctificat, Ştefan cel Mare este ocrotitorul poliţiştilor de frontieră.

 
 

Urmărește-ne pe Google News