Pe lângă pregătirile obișnuite dinaintea plecării într-o călătorie (alegerea ținutelor, “calibrarea” bagajelor etc), o plecare în străinătate presupune și alte măsuri, fără de care ai putea avea probleme pe parcursul șederii în țara respectivă.

Informează-te despre legislația și obiceiurile locului!

Un prim sfat dat de polițiștii de la IGPR este ca, înainte de a pleca, să te informezi cu privire la destinaţia aleasă, inclusiv referitor la noutățile privind nivelul de siguranță, legislația și obiceiurile din acea țară. Trebuie să știi că vei fi responsabil pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoști, avertizează poliţiştii de la IGPR.

Notează-ți adresele ambasdelor și ale consulatelor!

Înainte de plecare, caută și notează-ți adresele și telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele în care urmează să-ți petreci concediul,  pentru a putea solicita asistenţă consulară de specialitate, în caz de nevoie. Toate aceste informaţii le găsești pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la adresa www.mae.ro.

Nu te lăsa tentat de prețurile mici!

Înainte de a alege o variantă sau alta, verifică prin toate sursele de care dispui agenţia de turism de la care urmează să achiziţionezi biletele pentru vacanațî. Nu te lăsa atras de preţurile tentante, întrucât, de multe ori, ofertele “generoase” pot fi înşelătoare. Pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, www.mdrt.ro, la secţiunea Turism/Unităţi/Centre turistice, găsești multe informaţii utile despre agenţiile de turism licenţiate, staţiuni turistice atestate, centre de informare turistică și multe altele.

Nu te aventura în regiuni puțin populate!

Ai grijă tot timpul de bunurile tale. Polițiștii avertizează că nu este recomandat să te aventurezi în regiuni puțin populate, cu trafic turistic scăzut. Pericole mari te pot paște în zone deșertice sau de junglă, în ape internaționale neasigurate cu servicii de pază ș.a.m.d.

Parchează doar în locuri sigure!

Dacă urmează să călătorești cu avionul, nu păstra obiecte de valoare (telefoane, tablete, notebook-uri, aparate foto sau de filmat, etc.) în bagajele pentru cală! Dacă ai ales să pleci cu mașina, parchează doar în parcarea proprie a hotelului sau a pensiunii unde vei fi cazat. În cazul în care nu ai asigurat acest acest serviciu sau dacă ieși seara în oraș cu mașina, parchează numai în locuri sigure, în care este permisă parcarea. Nu lăsa niciodată bunuri de valoare în vehicul.

Nu pleca fără asigurarea de sănătate!

Nu pleca la drum fără asigurarea de sănătate. În cazul unei călătorii în afara țării, asigurarea de sănătate este foarte importantă, mai ales că unele destinații exotice impun condiții de sănătate speciale. În fine,schimbă banii numai la unitățile bancare ori la unități de schimburi valutare autorizate și nu te lăsa atras de cursul extrem de avantajos, pe care ți l-ar putea oferi persoane care te abordează pe stradă.

Urmărește-ne pe Google News