Conform Legii 372/2005, actul notarial de vânzare-cumpărare a unei locuinţe nu se poate încheia fără acest certificat energetic. Documentul trebuie întocmit de către un auditor specializat, în urma unui calcul termo-tehnic efectuat asupra imobilului respectiv şi este valabil 10 ani. Pentru evaluare, se ţine cont de tipurile de materiale folosite la construcţie, de îmbunătăţirile aduse clădirii, de gradul de expunere la temperaturile exterioare (la soare, la vânt etc.) ori dacă izolaţiile sunt suficiente pentru ca imobilul să facă faţă vara temperaturilor foarte ridicate şi iarna, frigului.
Cele mai eficiente sunt în clasa A
După toate aceste calcule, locuinţa respectivă primeşte o încadrare într-o clasă energetică de la A la G, unde A reprezintă eficienţă maximă la capitolul consumuri, iar G, facturi extrem de mari la căldură, iluminat sau apă caldă, adică un apartament care trebuie evitat. Potrivit specialiştilor însă, clasa energetică A se acordă doar în cazuri extreme şi mai ales la imobile noi, special proiectate şi construite ca să te ajute să faci economie la plata facturilor, în timp ce clasele B şi C sunt specifice mai ales clădirilor reabilitate termic.
Costă între 250 şi 600 de lei
Costurile unui astfel de certificat sunt cuprinse între 250 şi 600 de lei, în funcţie de tipul construcţiei, iar pe piaţă există circa 1.300 de auditori energetici, în toată ţara, autorizaţi de minister să elibereze astfel de acte.

Ce acte sunt necesare

Pentru clădiri: din cartea tehnică a construcţiei: planuri amplasament clădire; planuri structură clădire; planuri şi descriere instalaţii în clădirea construită (dacă există); date tehnice despre materialele de construcţii folosite, date tehnice despre echipamentele de instalaţii de încălzire, răcire-climatizare, ventilaţie, furnizări apă caldă şi apă rece etc.
Pentru consumurile realizate de clădire, pentru Imobilele existente noi sau vechi, se cer: consumurile de energie electrică pe lună timp de minimum un an; consumurile de gaz pe lună timp de minimum un an; consumurile de apă rece şi apă caldă pe lună timp de minimum un an; consumurile privind canalizarea – deşeurile pe lună timp de minimum un an.
Pentru apartamente: act de proprietate; cadastrul sau partiurile de arhitectură ale construcţiei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News