Iată care sunt principalele modificări prevăzute în noua Lege a Sănătăţii:
• Contribuţia la asigurarea de sănătate obligatorie rămâne neschimbată (10,7% din venit pentru salariaţi şi 5,5% pentru pensionari). Aceasta va acoperi pachetul serviciilor de bază. Pentru restul situaţiilor, pacientul va fi nevoit să încheie o asigurare privată de sănătate. Aceasta din urmă poate acoperi diverse afecţiuni; cu cât sunt mai multe, cu atât asiguratul va plăti mai mult. Preţurile vor porni de la 30 de lei pe lună şi pot ajunge până la 50 de euro pe lună.
• Persoanele care au nevoie de servicii medicale şi nu au decât asigurarea obligatorie vor fi nevoite să plătească pentru ele.
• Casele de asigurări gestionate de stat vor fi înlocuite de unele private.
• Sunt scutite de la plata asigurării de sănătate următoarele categorii de persoane: copiii sub 18 ani, studenţii până în 26 de ani care nu realizează venituri, soţul (soţia) şi părinţii aflaţi în întreţinerea unui asigurat, persoanele handicapate care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate (cancer, TBC, hemofilie, transplant) şi femeile însărcinate.
• Spitalele private vor fi obligate să accepte toate cazurile sosite la camera de gardă. Dacă pacientul nu este client al spitalului, va primi doar îngrijirea de urgenţă şi va fi transferat la una dintre unităţile medicale cu care are contract casa de asigurări de sănătate privată de care bolnavul aparţine.
Serviciile medicale, plătite şi la stat
Între timp, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind sistemul de coplată în unităţile spitaliceşti de stat. Astfel, începând de anul viitor, cine va dori să se trateze într-unul din spitalele de stat din România, va fi nevoit să plătească în funcţie de cât câştigă. Statul va mai acoperi din contribuţia de sănătate doar anumite servicii medicale, printre care cel mai probabil urgenţele, câteva analize şi operaţii grave. Restul analizelor vor fi plătite de pacient.