1. Aspectul exterior: înainte să îţi cumperi laptopul, analizează- l şi din punct de vedere al aspectului exterior.
Colţurile sunt importante, crăpăturile sau juliturile pot fi semnele unei căzături anterioare, a unei accidentări despre care nu ştii nimic. Verifică orice nereguli legate de aspect – taste lipsă, zgârieturi, urme de uzură.
Ecranul trebuie să fie fără zgârieturi sau pixeli morţi, trebuie să aibă o luminozitate bună, uniformă şi să nu pâlpâie.
2. Perifericele trebuie să fie în stare bună. Rulează un CD pentru a vedea cum funcţionează CDROM- ul. Verifică boxele şi sunetul. Dacă deţine şi webcam, nu ar strica să o testezi.
3. Baterie. Dacă vei avea nevoie să lucrezi pe laptop şi în locuri unde nu ai acces la o sursă de curent, atunci e bine să-ţi cumperi un laptop cu baterie litiu-ion. O baterie are o durată de viaţă de aproximativ trei ani, aşadar, dacă vei dori neapărat să ai parte de acest beneficiu, poţi lua în calcul să îţi cumperi o baterie nouă, pe care să o pui laptopului tău second-hand. Investiţia nu e mare.
4. Conectivitate. Verifică dacă se poate conecta la o reţea de internet şi dacă porturile USB sunt funcţionale.
5. Marca. Există numeroase branduri renumite în materie de laptopuri. Un laptop second-hand de marcă din clasa business poate fi mult mai ieftin, rezistent şi fiabil decât unul de clasă medie, dar nou.
6. Preţ. Un laptop second-hand nu trebuie să coste foarte mult, mai ales comparativ cu varianta lui nouă. Află cât e preţul nou al respectivului produs (sau al unuia similar) şi calculează procentul de discount al produsului second. Ar trebui să fie cu până la 70% mai ieftin!
7. Vânzător individual vs magazin specializat. O firmă care se ocupă cu comercializarea de laptopuri second- hand va cere un preţ mai ridicat decât cineva care îşi vinde laptopul vechi. Avantajul de a apela la o companie ţine în primul rând de garanţia pe care o primeşti, care este de până la 12-24 de luni. În al doilea rând, produsele comercializate de magazine online nu au fost achiziţionate de la utilizatori individuali, ci de la companii. În plus, laptopurile second- hand din magazine au fost testate şi reparate înainte de a fi puse în vânzare.
Așteptăm întrebări și sugestii la adresa de e-mail tehnologie@libertatea.ro

Urmărește-ne pe Google News