Prin acest demers, Revista Unica vrea să determine autoritățile să ia măsuri pentru ca educația sexuală să devină materie obligatorie în școlile din România. Redăm în integralitate „Scrisoarea deschisă către Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Comisiile de specialitate ale Parlamentului României”.
„În ultimii câţiva zeci de ani, educația sexuală a fost corelată cu scăderea numărului de sarcini şi avorturi în rândurile minorelor, scăderea numărului de infecţii cu transmitere sexuală şi diminuarea nivelului de homofobie în societate. De aceea, cerem Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru introducerea educației sexuale ca materie obligatorie în școlile din România.
Educația sexuală este un proces de asimilare a informațiilor, atitudinilor și convingerilor despre sex, identitate sexuală, relații și intimitate și este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o măsură eficientă de sănătate publică.
Specialiștii susțin că o educație sexuală armonioasă și completă se face pe segmente diferențiate de vârstă și pregătește copiii și adolescenții în legătură cu transformările corpului și responsabilitățile asociate începerii vieții sexuale. Fie că provine din familie, de la școală sau din comunitate, educația sexuală eficientă neutralizează rușinea și vinovăția asociate sexului, sprijină tinerii să se protejeze împotriva abuzului, îi informează despre contracepție și boli cu transmitere sexuală, despre atracție și orientări sexuale, despre egalitate de gen, cât și despre diferența dintre sex și dragoste.
Conform art. 46 din Legea 272/2004 (republicată în 2014), privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, administraţia publică centrală şi locală şi toate instituţiile cu atribuţii în domeniul sănătăţii „sunt obligate să adopte toate măsurile necesare pentru derularea sistematică în unitățile școlare de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”. Cu toate acestea, disciplina Educaţie pentru sănătate, care include capitolul Sănătatea reproducerii şi a familiei, există din 2004 în România doar ca opţional, ce poate fi studiat din clasa întâi până în clasa a XII-a, iar în prezent doar 8% dintre elevii români îl frecventează.
Statisticile despre efectele lipsei educației sexuale pentru adolescenți din România sunt alarmante:
- România se află în primele 10 locuri din Europa în ceea ce privește incidența infecțiilor cu transmitere sexuală
- Rata natalității la tinerele sub 20 de ani este cea mai ridicată din Uniunea Europeană (14,07% în 2015): 10% dintre mamele care nasc anual fiind minore
- Vârsta medie la care se începe viaţa sexuală în România este de 15 ani şi jumătate, iar comunicatele oferite de Ministerul Sănătăţii în ultimii ani demonstrează că trei din zece femei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani nu folosesc nicio metodă de contracepţie
- În prezent, în România au loc în medie 70,000 de avorturi pe an şi 10,000 de naşteri în rândul mamelor adolescente
- Conform studiului “Analiza situației gravidelor, mamelor și copiilor din mediul rural”, realizat recent de Organizația Salvați Copiii, 5 din 10 mame minore din România nu au fost niciodată la un control ginecologic, iar 6 din 10 mame adolescente nu au avut niciodată acces la informații legate de sănătatea reproducerii
- World Health Organization spune că România se clasează în primele 10 locuri din Europa: un milion de români suferă de o infecție cu transmitere sexuală şi aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil.
- Una din şase femei din România este diagnosticată cu cancer la sân, iar două din trei cazuri sunt depistate în faze avansate ale bolii, când de multe ori, este prea târziu.
- În România, incidența mortalității prin cancer de col (demonstrat de ultimele dovezi științifice ca fiind consecința infecției cu virusul HPV transmis sexual) este cea mai mare din Europa
- 1 din 4 femei sunt agresate fizic sau sexual de partenerul lor cel puțin o dată în viață
- România este singura ţară din Europa în care nu se pot obţine mijloace contraceptive gratuit de la medicul de familie
În ultimii ani, peste 50 de ONG-uri din România s-au solidarizat şi au făcut presiuni asupra autorităţilor pentru introducerea orelor obligatorii de educaţie sexuală în şcoli. Revendicările au fost publicate într-o petiție care a strâns până în prezent peste 7000 de semnături, disponibilă pe platforma de-click.ro aici: Vrem ca toți tinerii sa aibă acces la educație pentru sănătate sexuală în școli!
În prezent, educaţia sexuală este obligatorie în 20 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. În România, doar 2000 de școli cuprind în programa școlară opționalul Educație pentru sănătate, iar acesta este frecventat de doar 8% dintre elevi.
Listă de revendicări:
- Creșterea acoperirii și calității opționalului de educație pentru sănătate și realizarea lui măcar 1 an/ ciclu de învățământ în toate școlile din România
- Împuternicirea și abilitarea cadrelor didactice în domeniul educației pentru sănătate reproductivă, prin formare profesională continuă dedicată și asigurarea de materiale de lucru potrivite
- Asigurarea accesului universal la educație și servicii de calitate în sănătatea reproducerii și sexualității
- Creșterea acoperirii cu servicii medicale în general și creșterea calității serviciilor de planificare familială, precum și asigurarea finanțării pentru servicii și produse contraceptive”
Statisticile cu privire la educația sexuală arată că în 2015 aproape 10.000 de de minore au născut, în România. Peste 1.000 mai aveau copii acasă, aproape 100 fiind deja la al treilea copil”
Citește și PSD, Halep şi teoria “fake news”. Social-democraţii nu-şi asumă dezinformările. Pleşoianu: „Halep a fost nedumerită de huiduieli, e o chestiune de civilizaţie”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro