VKontakte, cea mai mare rețea socială din Rusia, are aproximativ 100 de grupuri care conțin anunțuri pentru cumpărarea, vânzarea și închirierea de bunuri imobiliare în Mariupol, scrie Meduza.io.
Pe unul dintre aceste grupuri, „Imobiliare în Mariupol și Pryazovia”, au început să apară mesaje de la persoane care doreau să cumpere case sau apartamente în Mariupol chiar de la începutul lunii mai 2022, când în oraș se duceau încă lupte grele.
Mariupol este orașul din estul Ucrainei, cu ieșire la Marea Azov, ocupat și distrus de ruși, unde au murit mii de oameni în timpul luptelor dintre forțele ruse și armata ucraineană din 2022. 90% din clădirile de apartamente din Mariupol și 60% din case au fost distruse atunci, potrivit unui raport al ONU.
Până în martie 2023, 1.829 de clădiri au fost restaurate, 36 de clădiri rezidențiale au fost reconstruite, iar 321 de structuri au fost demolate, conform companiei publice de construcții din Rusia, scrie Meduza.io.
55.000 de dolari, prețul mediu pentru o casă în Mariupol
Avito, un site rusesc cu anunțuri, are în prezent peste 70 de anunțuri de vânzare de imobile în Mariupol. 34 sunt pentru apartamente, 35 sunt pentru case, iar unul este pentru un spațiu comercial.
Costul mediu al unui apartament pe site este de 3 milioane de ruble (34.000 de dolari), în timp ce casele și terenurile din Mariupol se vând în medie cu 4,8 milioane de ruble (55.000 de dolari), potrivit publicației Bumaga, citată de Meduza.io.
„O investiție bună”
Cumpărătorii sunt deschiși să achiziționeze case și clădiri „în orice condiție” și plănuiesc să repare toate pagubele produse de bombardament.
Unii cumpărători au declarat pentru publicația Bumaga că văd Mariupolul ca parte a Rusiei și nu consideră că achiziționarea de proprietăți imobiliare într-un oraș ocupat este o decizie riscantă.
În același timp, majoritatea persoanelor au spus că nu au fost niciodată în Mariupol.
Majoritatea respondenților au spus că nu se tem de viitoarele lupte din oraș, în ciuda contraofensivei actuale a Ucrainei în această direcție. Au ales Mariupol datorită apropierii sale de mare, ceea ce, în opinia lor, îl va face o destinație turistică populară.
„Consider că este o investiție bună. Poate părea ciudat pentru unii, dar eu cred în dezvoltarea viitoare a orașului. Sub aripa Rusiei, acesta va avea un viitor strălucit. Cred că va deveni o destinație turistică și de vacanță populară. Are o semnificație specială pentru țara noastră; este un oraș erou”, a spus Olesya, o femeie din orașul Omsk, care e în căutarea unei case în Mariupol.
„Eu și familia mea am început să căutăm o locuință în Mariupol pentru că vrem să locuim lângă mare și într-un loc cu condiții bune de mediu. Mariupol are, de asemenea, proprietăți imobiliare destul de ieftine și oferte salariale mai atractive pentru soțul meu, care este electrician”, a declarat Irina din Krasnoiarsk.
O versiune sumbră a URSS
De cealaltă parte, ucrainenii rămași în oraș au povestit, într-o serie de interviuri sub anonimat acordate publicației britanice The Guardian, că Mariupol s-a transformat într-o versiune sumbră a Uniunii Sovietice de când ultimii apărători ucraineni ascunși în oțelăria Azovstal s-au predat trupelor rusești în urmă cu un an.
„Magazinele sunt primitive, iar prețurile sunt astronomice”, a spus unul dintre ei, în luna mai. „Orașul nu este cel pe care îl știam. Oamenii nu mai sunt aceiași. Totul este schimbat. Am un sentiment permanent de dorință de a mă întoarce acasă”.
Localnicii le-au spus jurnaliștilor de la The Guardian că steagurile rusești flutură deasupra clădirilor municipale, iar pe pereții birourilor și școlilor stau atârnate portrete ale lui Vladimir Putin și ale liderului republicii autoproclamate din Donețk, Denis Pușilin.
Rusia folosește cultura pentru a-și afirma dominația asupra orașului și a altor părți ale Ucrainei, scrie și The Wall Street Journal. Fațada distrusă a teatrului din orașul Mariupol este acoperită acum cu portrete ale unor dramaturgi ruși.
Distrugerile cauzate de ruși în Mariupol
Autoritățile ruse au demolat peste 300 de blocuri de locuințe care au fost distruse atunci când forțele rusești au asediat și pulverizat orașul. „Totul este mutilat”, spune un locuitor.
În ajunul invaziei Rusiei de anul trecut, opinia publică din Mariupol era împărțită 50/50 între cei care susțineau Kievul și cei care simpatizau cu Putin, au declarat foști și actuali locuitori, pentru The Guardian. În primăvara anului 2022, aproximativ jumătate din populația orașului a fugit, în zonele controlate de guvernul ucrainean și în țările europene.
Aproximativ 120.000 dintre locuitorii originali ai Mariupolului au supraviețuit și locuiesc încă în oraș. Dintre aceștia, aproximativ 20% au susținut forțele armate ucrainene. Aproximativ 50.000 de ruși, estimează localnicii, s-au mutat în Mariupol, din Moscova, Sankt Petersburg, Samara și alte orașe.