În sud-vestul Franței au fost prognozate duminică, 1 octombrie, 31 de grade Celsius, iar la Paris, 28 de grade. Potrivit Météo-France, autoritatea meteorologică franceză, temperatura medie a țării în luna septembrie a fost de 21,5 de grade Celsius, cu până la 3,6 grade peste norma pentru perioada de referință 1991-2020.
Astfel, Franța a traversat cea mai caldă lună septembrie de la începutul înregistrărilor în 1900, a declarat meteorologul Christine Berne. Potrivit acesteia, în mai multe regiuni din Hexagon, abaterea de la media lunii septembrie din ultimele trei decenii a depășit 4 grade Celsius, uneori 6 grade.
Specialiștii de la Météo-France au precizat că pe parcursul lunii care tocmai s-a încheiat au fost doborâte, în toată Franța, „numeroase” recorduri lunare, catalogând septembrie drept o lună „excepțională” în care au fost emise pentru prima dată alerte de caniculă și cu o medie a temperaturilor mai mare decât în iulie și august.
O situație similară este și în Germania, unde biroul meteorologic DWD a anunțat că luna septembrie a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor naționale, depășind cu aproape 4 grade Celsius norma din perioada de referință 1961-1990.
În același timp, în Belgia temperatura medie de 19 grade Celsius a fost, de asemenea, cu aproape 4 grade Celsius peste normă.
„Și aici luna septembrie a fost mai caldă decât iulie și august, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1961.
Belgia nu a cunoscut niciodată o lună septembrie atât de caldă”, a declarat David Dehenauw de la Institutul Regal de Meteorologie din Belgia.
În Polonia, datele institutului de meteorologie arată că temperaturile din septembrie au fost cu 3,6 grade Celsius mai mari decât media și au fost, de asemenea, cele mai ridicate pentru această lună de când au început înregistrările, în urmă cu mai bine de 100 de ani.
La fel s-a întâmplat și în Austria și Elveția.
În sudul Spaniei, la Montoro, în apropiere de Cordoba, pe 5 septembrie, a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa în prima lună de toamnă – 45,7 de grade Celsius. Iar în acest sfârșit de săptămână, temperaturile au ajuns până la 35 de grade.
Și România s-a confruntat cu temperaturi de 30 de grade în acest weekend, iar răcorirea va venit după mijlocul primei săptămâni din octombrie, au declarat sâmbătă, 30 septembrie, reprezentanții ANM pentru Libertatea.
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a precizat la începutul lunii septembrie că temperaturile globale ale verii din emisfera nordică au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată și se așteaptă ca anul 2023 să fie cel mai fierbinte an pe care l-a cunoscut omenirea.
Oamenii de știință spun că schimbările climatice determinate de activitatea umană fac ca temperaturile globale să urce mai mult, înregistrându-se o creștere de aproximativ 1,2 de grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Foto: Profimedia
laurlaur2180 • 02.10.2023, 09:11
Vom vedea ce va fi. Uneori previziunile nu sunt chiar asa bune.
Nelualex.83 • 02.10.2023, 08:45
Schimbările climatice din ultimii ani au dus la încălzirea globala, sigur vom mai avea zile călduroase, e bine pentru noi dar nu și pentru planetă