„Luna februarie 2024 înregistrează un record în ceea ce privește temperatura medie, 5,8 grade Celsius, față de o medie climatologică normală, de – 1 grad, însemnând o abatere de 6,8 grade la acest moment”, a spus Elena Mateescu, director Administrației Naționale de Meteorologie, în direct la Digi24.
Ea a precizat și că joi, „în ultima zi a lunii februarie, e o vreme mult mai caldă, 8 – 21 de grade”.
„Deci rămânem cu o probabilitate mare de a păstra acest record, fapt care face ca luna februarie din acest an să fie cea mai caldă lună februarie din istoria măsurătorilor meteorologice”, a exlicat Elena Mateescu, director ANM.
Totodată, ea a mai explicat că „în niciun anotimp și în nicio lună din fiecare anotimp nu am avut un astfel de record în ceea ce privește abaterile termice pozitive față de normele specifice ale sezonului respectiv”.
Altfel spus, niciodată nu au fost diferențe atât de mari față de temperaturile normale perioadei.
„De pildă, pentru iarnă ne-am încadrat între 3,7 pâna la 6,8 grade în acest an, în februarie. Ducându-mă în primăvară, 3,6 cu 4,7 în 2018, în luna aprilie, pentru vară între 2,5 până la 3,5 în luna iunie 2012 și încheiem cu toamna, 3,8 până la 4,9 în 2019, în luna noiembrie, așadar un nou record istoric în ceea ce privește evoluția condițiilor de temperaturi în țara noastră”, a mai spus directorul ANM.
Vreme mai caldă și în martie
Directorul ANM a transmis că, la începutul lunii martie, vremea va fi caldă, dar vor fi variații de la o zi la alta, cu lapoviță, ploi și chiar ninsori de scurtă durată la munte, unde vântul va bate cu putere.
„În primele zile din martie o vremea mai caldă decât în mod normal. Sâmbătă se vor înregistra până la 17 grade, duminică 18 grade. Se vor înregistra însă ploi și lapoviță la început de martie, precum și un episod de scurtă durată cu ninsori la munte, unde vântul va sufla puternic, cu rafale de 90 km/h”, a precizat Elena Mateescu la Digi 24.
Prognoza de martie include posibilitatea de a mai avea ploi slabe, la început în Banat, Oltenia, Muntenia, în sudul Crișanei, apoi în estul și sud-estul țării, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, se vor înregistra precipitații mixte.
FOTO: Dumitru Angelescu (Libertatea)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Coras1964 • 03.03.2024, 20:10
De ce nu e bine!? E chiar f. Bine, sper sa nu mai înghețe noaptea deoarece pomii și florile au plecat bine în vegetație și sper din suflet sa fie și un an bun ptr agricultura!
viomz • 29.02.2024, 11:58
Așa încet încet se duc anotimpurile din România. E păcat nu mai aveam iarna, primăvară....