Fotografie principală: Dumitru Angelescu

Oameni blocaţi în trenuri în vestul ţării

Şase trenuri de călători erau afectate, la ora 14:00, din caza deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică, informează CFR SA, care precizează că 10 drezine pantograf acţionează pe calea ferată în sud-vestul ţării.

Este vorba despre trenurile:

  • IR 1696/1695 Timişoara Nord – Bucureşti Nord (retur), care trebuia să ajungă la destinaţie la 8:25
  • IR 1692 Timişoara Nord – Bucureşti, cu ora de sosire în Gara de Nord la 14:42
  • IR 1822/1821 Arad – Bucureşti Nord (retur), care trebuia să ajungă la 6:16
  • trenul 347-2 Curtici – Bucureşti Nord, cu ora de sosire din mersul trenurilor 16:06
  • trenul 472-1 Bucureşti Nord – Curtici
  • trenul 472-2 Curtici – Bucureşti Nord

Trenul Timişoara Nord – Bucureşti Nord, care a fost blocat la Orşova, în judeţul Mehedinţi, a fost repus în mişcare după 9 ore, scrie Mediafax. Alte trei trenuri sunt blocate în gări.

Trenul 695 care circulă între Timişoara şi Bucureşti este blocat, duminică, de peste şapte ore, în apropiere de Orşova.

Circulaţia feroviară pe magistrala 900 este întreruptă între staţiile CF Topleţ şi Valea Cernei, în judeţul Caraş-Severin, după ce mai multe crengi de copac au căzut peste firul de înaltă tensiune şi l-au rupt. Trenul IR 1696, care se deplasa pe relaţia Timişoara – Bucureşti (aproximativ 200 de călători) staţionează în linie curentă.

De asemenea, din cauza lipsei de tensiune în reţeaua de contact, este oprită circulaţia feroviară pe magistrala 200, între staţiile CF Vărădia şi Zam, în judeţul Arad. Din acest motiv, două trenuri şi-au întrerupt deplasarea. Trenul IR 473-2, care se deplasează pe relaţia Curtici – Bucureşti (aproximativ 60 de călători) staţionează aproape de staţia CF Vărădia (judeţul Caraş-Severin). Trenul IR 472-1, care se deplasează pe relaţia Bucureşti – Budapesta (aproximativ 100 de călători) este oprit în staţia CF Zam (judeţul Arad).

Probleme sunt şi în judeţul Gorj. Din cauza lipsei de tensiune în reţeaua de contact, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 202 Târgu Jiu – Filiaşi este întreruptă. Din acest motiv, trenul InterRegio 1822, care se deplasează pe relaţia Arad – Bucureşti Nord, este oprit în linie curentă între staţiile CF Budieni şi Copăcioasa.

Noaptea trecută (în jurul orei 23.30) a fost închisă circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 922 Vasiova – Reşiţa, în judeţul Caraş-Severin.

În județul Hunedoara, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată Simeria – Filiaşi este întreruptă în zona staţiei CF Livezeni (judeţul Hunedoara), după ce firul de contact s-a rupt. Trenul InterRegio 1824, care se deplasează pe relaţia Deva – Bucureşti Nord, şi-a întrerupt deplasarea.

Şcoli închise luni şi marţi în Timiş

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar General au solicitat Prefecturii Timiş închiderea şcolilor. Eva Andreaş, reprezentantul guvernului în teritoriu, spune că este de acord, iar decizia oficială se va lua în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, duminică, la ora 13.

„Inspectorul general mi-a solicitat, în urma unei analize făcute astăzi de dimineaţă la toate unităţile de învăţământ din judeţ, suspendarea cursurilor pentru luni şi marţi. Voi propune în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă suspendarea cursurilor, inclusiv în Timişoara, pentru luni şi marţi, în toate unităţile de învăţământ”, a explicat Eva Andreaş.

Situaţia este alarmantă la nivelul şcolilor din Timiş. 39 de unităţi de învăţământ nu au curent şi căldură, iar la multe dintre ele drumurile sunt impracticabile.

Întârzieri de peste nouă ore în Gara de Nord

Viscolul, zăpada şi vremea rea a dus la întârzieri de peste nouă ore în Gara de Nord din Bucureşti, principalul nord feroviar din România. Cele mai mari întârzieri au apărut în cazul trenurilor venite din vestul ţării, aflate sub cond portocaliu şi galben de ninsori şi viscol.

În unele cazuri, greutatea zăpezii a rupt cablurile de tensiune, astfel că sute de călători au fost blocaţi în frig. Tabela cu sosiri din Gara de Nord din Bucureşti arată pur şi simplu dezolant.

La această oră, cea mai mare întârziere o înregistrează trenul care vine de la Budapesta, prin Sibiu: 510 minute întârziere faţă de ora raportată, adică mai bine de nouă ore. Întârzieri mari au şi trenurile care vin  de la Arad via Videle, cu 360 de minute (6 ore) şi Timişoara, prin Caransebeş, care are întârzieri de 200 de minute, (6 ore şi 20 de minute).

Zbouri anulate pe aeroportul din Timişoara

Pe aeroportul din Timişoara se circulă în condiţii de iarnă şi mai multe zboruri au fost anulate. Două curse care trebuiau să ajungă de la Bergamo şi Madrid au fost anulate de companiile aeriene din cauza codului portocaliu. Un alt zbor care trebuia să ajungă de la Bucureşti la ora 8.10 şi apoi să plece înapoi a fost anulată de compania aeriană, pentru că avionul nu a reuşit să plece de pe alt aeroport. Aeroportul Timişoara este însă deschis.

A fost anulat şi zborul care trebuia să aterizeze de la Frankfurt la ora 12, din cauza condiţiilor meteo din Germania. Ar fi trebuit să plece înapoi spre Frankfurt de la 12.40 din Timişoara.

Buzău şi Timiş: Mii de familii, în beznă

Vremea rea face probleme şi în judeţul Buzău, unde, din cauza vântului puternic, mii oameni din judeţul Buzău nu au curent electric de câteva ore bune.

Echipele Enel au lucrat noaptea trecută, pentru a remedia problemele. 21 de puncte de alimentare au fost remediate, iar 4.000 de gospodării au fost reconectate la la reţeaua de curent electric, transmite Prefectura Buzău.

Rămân în continuare 10 linii electrice sunt afectate parţial, iar 250 de posturi de transformare sunt nealimentate. În total, un număr de 15.000 de gospodării din 20 de localităţi sunt în continuare nealimentate cu energie electrică, duminică dimineaţa, în judeţul Buzău.

La nivelul județului Timiș, la ora 14:00, 63 de localități erau parțial/total nealimentate cu energie electrică, adic[ peste 60.000 de clienți. Pentru restabilirea energiei electrice în localitățile afectate lucrează 24 de echipe.

Zonele vizate de avertizare meteo

La ora 12:00, a expirat codul portocaliu valabil în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, precum şi în zona de munte a judeţelor Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

Rămâne în vigoare, până la 18:00, vigoare codul galben de ninsori şi viscol, în Banat, în cea mai mare parte a Crişanei, vestul şi nordul Olteniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali, Occidentali şi de Curbură. În aceste zone, vor continua precipitaţiile predominant sub formă de ninsoare, moderate cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpadă. La munte vor fi rafale ale vântului de peste 60 km/h.

Rămâne în vigoare, tot până laora 18:00, şi o informare meteo de ninsori, lapoviţă, ploi şi polei. În intervalul menţionat precipitaţiile vor continua în cea mai mare parte a ţării. În Dobrogea, Muntenia şi estul Olteniei vor predomina ploile, în Moldova şi în Transilvania vor fi precipitaţii mixte, iar în restul teritoriului va continua să ningă. Pe arii restrânse precipitaţiile vor fi importante cantitativ.     

Vor fi depuneri de polei în nordul şi nord-estul Munteniei, local în Moldova şi pe spaţii mai mici în Transilvania şi Oltenia. La altitudini sub 1500 m în estul Carpaţilor Meridionali şi în cei de Curbură temporar se vor semnala precipitaţii mixte ce vor favoriza formarea de gheţuş sau polei.      

Vântul va avea intensificări la munte, unde rafalele vor depăşi 60 km/h, dar şi în regiunile sudice şi sud-estice, cu viteze în general de 45…55 km/h.

 

Sâmbătă, vremea rea a făcut probleme în mai multe judeţe din România. Doi oameni au murit şi mai mulţi au fost răniţi în accidente produse din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. De asemenea, zeci de localităţi din judeţele Timiş şi Caraş-Severin au rămas în beznă, fiind parţial sau total nealimentate.

De asemenea, în Teleorman, o ambulanţă care ducea un paciant dialiyat la spital a rămas blocată în zăpadă.

Citeşte AICI ce probleme au fost sâmbătă în ţară, din cauza vremii

Zăpada şi viscolul nu au închis însă niciun drum naţional şi judeţean, însă s-a circulat în condiţii de iarnă. Dar, atenţie! Nu porniţi la drum fără maşină echipată pentru iarnă! Cât este amenda dacă circulaţi fără anvelope de iarnă pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei.


Citeşte şi:

IMAGINI EMOŢIONANTE | Căţei îngropaţi în zăpadă, salvaţi de jandarmii montani din Gorj. Cum a reacţionat mama căţeluşilor

VIDEO VIRAL | Imaginile zilei vin din Craiova. Drumarii au asfaltat o stradă în timp ce ningea abundent!

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News