Ultimele zile din anul 2019 vor fi cu adevărat unele specifice de iarnă, anunță meteorologii, care spun că un aer rece va pătrunde în România din sud-vestul Europei.
Vineri este ultima zi cu temperaturi mai ridicate decât media perioadei. Mai exact, sunt anunțate temperaturi maxime de 1-2 grade în dealurile vestice și în estul Transilvaniei, iar în sudul țării vor fi chiar și 9 grade.
De sâmbătă, vremea se schimbă și temperaturile scad cu până la zece grade. Mai exact, nu vor depăși pragul de 0 grade în centrul țării și în nord-est. Doar în zona de sud, temperaturile vor rămâne mai ridicate, fiind anunțate maxime de șapte grade.
„Duminică vor fi maxime negative. Minus 3, minus 2 în nordul Moldovei, 5-6 grade în Oltenia și zona litoralului”, a declarat Mihai Timu, meteorolog de serviciu al ANM, pentru Libertatea.
Temporar vom avea parte și de precipitații, la început amestecate, ploi, lapoviță și ninsori, dar undeva în weekend vor predomina ninsorile la început în jumătate de nord și duminică o să apară în est și sud-est.
Mihai Timu, meteorolog ANM:
Când va ninge în București
Potrivit meteorologilor, duminică dimineață va ninge slab la București, însă șansele ca stratul de zăpadă să se depună sunt slabe deoarece sunt anunțate cantități mici de precipitații.
Temperatura maximă va fi de 2-3 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de -3 grade.
Ninsori în mare parte din țară
Meteorologii spun că ne așteptăm la ninsori în mare parte din țară. Începând de vineri, în jumătate de nord a țării, cerul va fi noros și va ninge în centrul țării, în special în zona montană.
Va ninge în mare parte din țară. Precipitațiile coboară din nord treptat, nord-centru și se lasă spre sud-est. Mai ferită este zona Olteniei.
Mihai Timu, meteorolog de serviciu ANM:
Potrivit ANM, în zona Olteniei, în week-end temperaturile maxime vor ajunge la 4-5 grade în timpul zilei, iar minimele se vor situa în jurul valorii de minus 2-3 grade Celsius.
Ninge în toată zona montană
Stratul de zăpadă s-a depus mai mult la altitudini de 1.800 – 2.000 de metri. De exemplu, la Sinaia stratul de omăt măsoară 4 centimetri, dar se va depune pentru că pătrunde valul de aer rece și se va depune în toată zona montană.
Mihai Timu, meteorolog de serviciu ANM:
Șanse mici să ningă de Revelion
Meteorologii spun că sunt șanse mici să ninge de Revelion.
„Deocamdată, în noaptea de Revelion, estimăm undeva la minus 8 grade în estul Transilvaniei și în jur de 0 grade în sud, minus 3 – minus 1 grad la București. Acestea sunt temperaturi normale pentru sfârșit de decembrie”, a spus meteorologul Mihai Timu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro