„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea să se răcească semnificativ în aproape toată țara. Dacă până sâmbătă vorbim de temperaturi mai ridicate pentru o ultimă decadă a unei luni septembrie în țara noastră, de duminică, nu vom mai înregistra valori decât până la 22 grade Celsius, cel mult”, a explicat specialista.

Răcirea va fi una semnificativă, fiind așteptate valori cu mai puțin de 10-15 grade Celsius față de ce vom înregistra în aceste zile.

„Iată o diferență la nivel național de la 34 de grade Celsius (n.r: valori care se vor înregistra vineri) până la cel mult 22 în partea de sud-sud-est a țării. În regiunile intracarpatice vor fi valori mai coborâte, de până la 15… 16 grade Celsius”, a precizat șefa ANM.

Fenomene de instabilitate, mai întâi în vest și nord-vest

Odată cu răcirea, meteorologii anunță că vor apărea și fenomenele de instabilitate atmosferică, mai întâi, în partea de vest, nord-vest a țării, apoi cu extindere în toate regiunile.

„Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală. Cantitățile, așa cum arată informațiile la acest moment estimate pentru intervalul sâmbătă-luni, punctiform 60-80 l/mp, ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu”, a spus Elena Mateescu.

Ploi abundente sunt așteptate, în special, în partea de vest, sud și centru a țării. Conform directorului ANM dacă se va constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100 l/mp, se va emite cod roșu.

„Sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a spus șefa ANM, Elena Mateescu.

Urmărește-ne pe Google News