Asociaţia de proprietari poate câştiga bani pentru proprietatea comună.

Locuiţi la bloc şi vă doriţi ca acesta să arate ca un hotel de 5 stele? Pentru reparaţii şi modernizări, este mereu nevoie de fonduri care, de multe ori, lipsesc, în majoritatea cazurilor din cauza proastei gestionări. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, vă spune ce este bine de făcut pentru ca asociaţia să strângă bani.

Cheltuielile la bloc privind reparaţiile, modernizarea şi întreţinerea proprietăţii comune (terasa, ascensorul, subsolul, faţada, reabilitarea termică, instalaţiile de apă şi de căldură pe verticală, contoarele de bloc ş.a.) se pot reduce considerabil dacă asociaţia de proprietari are venituri suplimentare, altele decât întreţinerea plătită lunar de proprietari. Acestea pot fi obţinute din:

√ închirierea spaţiilor comune de la parter sau de la ultimul nivel (uscătorie, spălătorie sau alte încăperi care nu sunt utilizate);

√ închirierea terasei pentru antene de telefonie mobilă şi panouri publicitare;

√ închirierea pereţilor de pe holuri pentru cablurile firmelor de televiziune/ telefonie prin cablu sau servicii de internet;

√ închirierea faţadelor pentru reclame;

√ sponsorizări din partea unor firme private sau de stat, din cadrul sau din afara asociaţiei;

√ donaţii din partea unor persoane fizice sau juridice, din cadrul sau din afara asociaţiei;

√ plata de către oricare persoană către asociaţie a 2% din impozitul datorat către bugetul local;

√ activităţi economice de genul prestărilor de servicii sau microproducţie, organizate în spaţiile neutilizate, din cadrul asociaţiei.

Veniturile pot ajunge şi la 50.000 de euro

Aceste venituri sunt scutite de impozitul de 16 % dacă sunt utilizate pentru proprietatea comună şi pot aduce asociaţiei venituri anuale de la 2.000 până la 50.000 de euro, în funcţie de poziţia clădirii, de spaţiile disponibile, dar mai ales de iniţiativa şi interesul corect al proprietarilor şi aleşilor acestora.

 
 

Urmărește-ne pe Google News