„Oamenii trebuie să înţeleagă în ce moment suntem şi este cel mai greu moment pentru Serbia întrucât NATO este peste tot în jurul nostru”, a spus preşedintele sârb la un talk-show la postul Happy TV.

„În timp ce războiul în Ucraina se dezlănţuie, nimeni nu înţelege circumstanţele speciale a ceea ce s-a întâmplat în 1999, sau narativul nostru asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale”, a adăugat Vucic, amintind de bombardamentele efectuate de NATO pentru a forţa retragerea armatei iugoslave din Kosovo, provincia care apoi în 2008 şi-a proclamat independenţa.

El a insistat că „nu va exista capitulare şi nici predare” și Serbia nu-și va schimba niciodată poziția privind Kosovo. „Am spus-o clar şi fără ambiguităţi. Serbia nu va accepta niciodată aderarea Kosovo la ONU şi nici nu-i va recunoaşte independenţa”, a promis preşedintele sârb.

În schimb, Vucic s-a arătat dispus să accepte „multe compromisuri” în dialogul pentru normalizarea relaţiilor şi reconcilierea între albanezii majoritari în Kosovo şi minoritatea sârbă cu condiția ca guvernul kosovar să accepte crearea unei asociaţii a municipalităţilor unde sârbii sunt majoritari în Kosovo şi să le dea acestora o anumită autonomie, aşa cum Belgradul şi Pristina au convenit în 2013 în urma medierii UE.

„Sunt sigur că (premierul kosovar Albin) Kurti este hotărât să nu creeze asociaţia”, a deplâns preşedintele sârb, care a criticat şi comunitatea internaţională pentru că nu exercită presiuni asupra Kosovo să-şi respecte obligaţiile.

Vucic şi Kurti au acceptat luna trecută să negocieze normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Pristina în cadrul unui nou plan elaborat de UE şi sprijinit de SUA. Ei vor avea pe 18 martie la Ohrid în Macedonia de Nord o reuniune cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, pentru trasarea unei foi de parcurs în vederea implementării planului. Mediatorul UE Miroslav Lajcak se află la Pristina şi luni se va deplasa la Belgrad pentru pregătirea acestei reuniuni.

O pace fragilă a fost păstrată în Kosovo de când și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după războiul din 1998-1999, în care NATO a intervenit pentru a proteja majoritatea albaneză din Kosovo. Serbia nu recunoaște independența Kosovo. De asemenea, cinci state UE, printre care România, nu recunosc Kosovo.

 
 

Urmărește-ne pe Google News