Cuprins:
Stoparea unui asalt rusesc în apropiere de orașul est-ucrainean Vuhledar, care, potrivit diferitelor surse, s-a soldat cu distrugerea a peste 30 de vehicule blindate, a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte recente ale războiului din Ucraina.
La câteva zile după ce imaginile video ale acestei bătălii au ajuns pe internet, numeroase întrebări persistă cu privire la ce s-a întâmplat acolo, scrie BBC Rusia.
Imaginile cu convoiul distrus au atras critici din partea corespondenților de război ruși și a experților militari.
One of the columns destroyed near Vuhledar on the 6th: there were several columns that tried to push through with the same results.There is also a longer video, which hopefully will be also published soon. pic.twitter.com/NtseDobd5t
— Tatarigami_UA (@Tatarigami_UA) February 8, 2023
Unii dintre ei au spus că tocmai am asistat la una dintre cele mai mari înfrângeri ale armatei ruse din războiul ucrainean, comparând-o cu episodul traversării râului Severski Doneț, din primăvara anului trecut.
În orice caz, bătălia, parțial surprinsă de camerele dronelor ucrainene, a fost doar un episod din marele conflict pentru Vuhledar, orașul din sudul regiunii Donețk, pe care trupele rusești au încercat fără succes să îl cucerească încă de la începutul invaziei.
Când și unde au avut loc luptele
Un asalt major asupra orașului Vuhledar a debutat pe 26 ianuarie. Pierderile suferite de armata rusă în atacul eșuat de zilele trecute și surprinse de camerele dronelor ucrainene reprezintă doar o parte din pierderile totale din această bătălie, scrie BBC Rusia.
Potrivit relatărilor canalelor proruse de pe aplicația Telegram, la acest asalt au participat unități ale Brigăzii 40 de pușcași marini, ale Brigăzii 155 de pușcași marini (ambele din Flota Pacificului), formațiunii armate Kaskad din autoproclamata Republică Donețk și trupe ale Brigăzii 36 de pușcași motorizați a Armatei 29.
În plus, potrivit altor relatări, Brigada a 14-a a forțelor speciale GRU a participat, de asemenea, la atac.
Inițial, trupele rusești au ajuns destul de repede la drumul care leagă satul Pavlovka și orașul Marinka din regiunea Donețk – acest drum merge de la sud-vest spre nord-est, separând Vuhledar de suburbii.
Forțele rusești nu au putut intra în orașul propriu-zis – trupele ucrainene au opus o rezistență acerbă. Prin urmare, comandamentul rus a decis să întreprindă o manevră pe flanc – să ocolească orașul dinspre est.
Coloanele s-au deplasat din satul Nikolskoie, controlat de armata rusă, pe drumurile care traversează câmpurile mari din zonă. Drumurile sunt mărginite de centuri de pădure, care ofereau o oarecare acoperire, dar se pare că militarii ucraineni puteau vedea mișcările coloanelor rusești cu ajutorul dronelor, așa că au deschis focul asupra acestora, scrie BBC.
Este dificil de stabilit cu exactitate când a avut loc această luptă. În după-amiaza zilei de 9 februarie, surse ucrainene au publicat imagini video cu vehicule blindate distruse, lovite sau abandonate.
Cu toate acestea, relatările potrivit cărora un convoi rusesc a fost bombardat în apropiere de Vuhledar, unde 30 de vehicule blindate au fost avariate sau distruse, au apărut pe internet încă din 6 februarie.
Bloggerul ucrainean Tatarigami_UA a susținut că armata rusă a suferit pierderi într-o „serie de atacuri”, mai degrabă decât ca urmare a unei singure încercări de asalt.
Imaginile video obținute cu ajutorul dronelor arată că tancurile și vehiculele blindate avansau în coloane în momentul în care mai multe vehicule au fost avariate de explozia unor mine. În cele din urmă, restul blindatelor a intrat sub focul artileriei.
De menționat că Ministerul rus al Apărării nu a confirmat distrugerea convoiului. BBC nu a putut verifica imediat afirmațiile privind victimele.
Cât de grele au fost pierderile
Cu ajutorul înregistrărilor video, bloggerii și experții care monitorizează războiul din surse deschise au numărat 31 de vehicule blindate care au rămas pe câmpul de lângă Vuhledar. Inclusiv cel puțin 10 tancuri.
Este dificil de stabilit care era starea vehiculelor, scrie BBC Rusia. Este probabil că unele să fi fost distruse, dar este la fel de posibil ca unele tancuri și vehicule blindate să fi fost doar lovite, ceea ce înseamnă că ar putea fi ulterior reparate. De asemenea, nu este exclus ca unele vehicule să fi fost abandonate de echipajele lor.
Este posibil, de asemenea, ca aceste vehicule de luptă să fie doar o parte din pierderile suferite de ruși în timpul luptelor pentru Vuhledar.
Duminică, site-urile de știri au relatat, citând grupul OSINT Oryx, care ține o evidență a vehiculelor militare distruse în război, că în perioada 8-10 februarie, în apropiere de Vuhledar și Avdiivka, Rusia ar fi pierdut 103 vehicule blindate, inclusiv 36 de tancuri.
Ministerul rus al Apărării nu a comentat aceste afirmații. Potrivit acelorași date, pierderile forțelor armate ucrainene au numărat 20 de blindate, inclusiv două tancuri.
Nu există date privind numărul de victime în această bătălie. Însă Ministerul britanic al Apărării a sugerat duminică că, „în ultimele două săptămâni, Rusia a suferit probabil cele mai mari pierderi de la prima săptămână de la invazia Ucrainei” și până în prezent.
Instituția militară britanică s-a bazat pe datele Ministerului ucrainean al Apărării și a precizat că nu le poate verifica. Analiștii militari britanici consideră însă că evaluările părții ucrainene sunt „cel mai probabil exacte”.
Serviciile de informații britanice nu oferă numărul de pierderi ale forțelor ucrainene. În mod tradițional, Ucraina (asemenea Rusiei) nu dezvăluie astfel de informații, dar un raport al serviciilor secrete britanice a precizat că pierderile ucrainene sunt, de asemenea, ridicate.
Serviciul rusesc al BBC, împreună cu Mediazona (o publicație independentă din Rusia) și o echipă de voluntari mențin o listă a militarilor ruși uciși în timpul invaziei din Ucraina. Conform observațiilor acestora, începutul anului a adus o creștere a numărului de decese confirmate.
„De-a lungul anului 2022, sursele rusești au raportat, de obicei, aproximativ 250-300 de decese în fiecare săptămână. Acum reușim să confirmăm numele a cel puțin 600, iar de la sfârșitul lunii ianuarie, o medie de 700 în fiecare săptămână”, a explicat corespondenta BBC Rusia, Olga Ivșina.
„Și acestea sunt doar datele pe care reușim să le găsim și să le verificăm din surse deschise, adică numărul real de pierderi este cu siguranță mai mare. Dacă comparăm necrologurile și relatările de pe front, reiese că majoritatea acestor militari au murit în timpul ofensivei”, a spus ea.
Cum s-a desfășurat ofensiva
Pierderile mari înregistrate de Rusia au stârnit un val de critici din partea bloggerilor ruși, care au acuzat comandamentul militar pentru slaba organizare și pregătire a asaltului.
Judecând după imagini și comentarii, tancurile au ajuns fără avertismente pe un câmp minat. Apoi, au fost lovite de artilerie, asta în condițiile în care dronele ucrainene erau libere să zboare pe deasupra și să indentifice pozițiile inamice.
În mod normal, o recunoaștere tehnică trebuie realizată înainte ca o coloană de tancuri să avanseze. Apoi, la fel de normal ar fi ca dronele să fie împiedicate să zboare de sistemele electronice de bruiaj sau să fie doborâte de sisteme antiaeriene, scrie BBC Rusia.
russian defense minister Shoigu: "Currently, combat operations in the Vuhledar area are going successfully."
So true. pic.twitter.com/oCxcRRwK2l
— Defense of Ukraine (@DefenceU) February 10, 2023
Luni, 13 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video care arată un sistem antiaerian SAM Tor-M2U care doboară o dronă „într-o zonă de operațiuni speciale”.
Dar dronele care au surprins imaginile cu distrugerea convoiului de lângă Vuhledar nu au fost doborâte – sau, în orice caz, nu toate. Iar în imaginile filmate de aceste drone nu a apărut niciun sistem de apărare antiaeriană, observă BBC.
O relatare pe această temă a venit și din partea lui Igor Strelkov (Girkin), fost comandant al trupelor proruse din estul Ucrainei, condamnat în lipsă la închisoare pe viață pentru doborârea zborului MH17 în 2014.
El a susținut că o parte dintre vehiculele rusești au fost distruse cu rachete antitanc, lansate de pe clădirile înalte din Vuhledar, iar altele au fost distruse de artileria ucraineană, „care trage extrem de precis”.
Experții militari ruși spun că sprijinul artileriei este extrem de important pentru avansul nestingherit al unei coloane de blindate. Artileria trebuie să lovească înainte de ofensivă și în timpul ei, pentru a crea condiții pentru înaintarea neîntreruptă a blindatelor, explică BBC Rusia.
Potrivit lui Girkin, tirul artileriei ruse a fost însă „excepțional de imprecis”.
Judecând după această observație și după faptul că artileria ucraineană a reușit să provoace pierderi atât de mari, recunoașterea artileriei rusești fie nu a fost făcută suficient de bine, fie nu a fost făcută deloc, concluzionează BBC.
Cine a fost de vină
Sprijinul pentru un astfel de atac, inclusiv sprijinul artileriei, al unităților de geniu și al recunoașterii convenționale, al apărării electronice și al apărării antiaeriene, depinde de disponibilitatea forțelor și echipamentelor. Și de capacitatea personalului de a le utiliza, scrie BBC.
Altfel spus, este vorba atât de organizarea și pregătirea operațiunii, cât și de pregătirea personalului pentru a conduce operațiuni de luptă.
În primul caz, responsabilitatea revine personalului și comandanților, în timp ce în al doilea caz este vina celor care sunt responsabili de pregătirea militarilor.
Comentariile rușilor despre Vuhledar au inclus acuzații de incompetență la adresa comandamentului și sugestii cum că militarii ruși nu erau pregătiți pentru operațiuni de luptă.
Este „repetarea exemplară a tuturor greșelilor care au mai fost făcute înainte”, a scris Girkin. Nu a fost singurul.
„Da, bineînțeles, și noi provocăm pagube și înfrângeri inamicului, dar imaginile filmate de inamic demonstrează o altă criză în comanda trupelor și în gestionarea bătăliei la nivelul cartierului general”, se arată într-un raport publicat pe canalul Grey Zone, apropiat al organizației paramilitare ruse Wagner, care critică deseori conducerea armatei regulate.
În analiza sa, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank de la Washington, a sugerat că problemele ofensivei militare ruse în Ucraina pot fi explicate parțial de nivelul scăzut de pregătire al soldaților și ofițerilor.
„Eficacitatea formațiunilor pe care le monitorizăm scăzuse în primele etape ale războiului și este foarte probabil ca numărul lor să fi fost refăcut cu ajutorul personalului mobilizat. Se pare că armata rusă nu a reușit să își pregătească oamenii mobilizați pentru a conduce operațiuni ofensive mecanizate eficiente în perioada scurtă de când au fost recrutați”, mai spune analiza ISW.
seaman651 • 15.02.2023, 07:42
Totul s-a desfasurat conform planului lui Putler, nu exista pierderi de partea rusa, care deja se afla la Atlantic.