Erupția din 15 ianuarie a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Haapai a fost de sute de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima, potrivit NASA. „Aceasta este o estimare preliminară, dar credem că nivelul de energie eliberat de erupție a fost echivalentul unei cantități între 4 și 18 megatone de TNT”, a spus Jim Garvin, cercetător la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA.
Vulcanul din Tonga este unul dintre numeroșii vulcani subacvatici de pe planetă. Numărul lor nu este cunoscut. „Știm că fundul Oceanului Pacific este presărat cu mii de vulcani, dar cunoaștem doar o mică parte dintre aceștia”, a recunoscut Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia, pentru Corriere della Sera.
Dar vulcanii subacvatici nu sunt doar în îndepărtatul Pacific. Și în Italia există unul gigantic, Numele lui: Marsili. E cel mai mare vulcan subacvatic din Europa.
E cât statul Luxemburg și s-a format acum două milioane de ani
Masivul subacvatic are o suprafață estimată de aproximativ 2.000 km². Aceasta corespunde aproximativ mărimii statului Luxemburg. Experții presupun că Marsili s-a format acum două milioane de ani.
Megavulcanul este situat între Palermo și Napoli, în largul Mediteranei. A fost descoperit în secolul al XX-lea și a fost anumit după savantul italian Luigi Ferdinando Marsili (n. 1658 – d. 1730).
Experții presupun că dacă va erupe, Marsili ar putea declanșa un tsunami. Valurile, de până la 20 de metri înălțime, ar urma să lovească coastele din jur și să devasteze totul.
Când a erupt ultima dată
Este, totuși, greu de spus dacă – și când – Marsili va erupe. A făcut-o ultima dată în urmă cu 3.000 – 5.000 de ani.
„Deși Marsili este un vulcan mare, nu avem un sistem de monitorizare submarin care să ne permită să înțelegem pe deplin activitatea acestuia”, explică Doglioni.
Dar asta nu înseamnă că Marsili nu este monitorizat. Doar că este greu de prezis ce se întâmplă în interiorul lui și amploarea distrugerilor pe care le-ar provoca o erupție.
Pereți din Marsili, prăbușiți
Cercetătorii au descoperit că s-au prăbușit deja bucăți din pereții vulcanului, iar dacă aceste evenimente iau amploare, rezultatele pot fi catastrofale.
Atât o erupție, cât și un colaps prezintă un risc ridicat de tsunami. Evenimentul ar putea produce un puternic val care ar lovi coastele Campaniei, Calabriei și Siciliei.
O fractură a pereților ar elibera milioane de metri cubi de material capabil să genereze valuri extraordinar de puternice.
Marsili e înalt de 3.000 de metri, are o lungime de 70 de kilometri și o lățime de 30 de kilometri, iar craterul sau se află la 450 de metri sub nivelul Mării Tireniene, braț al bazinului estic al Mediteranei.
Foto: www.inmeteo.net
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!