- Serialul Django, inspirat din clasicului western italian cu același nume, din 1966, va fi filmat la vulcanul de la Racoș, începând cu data de 10 mai.
- Zona este o rezervație naturală, suprapusă și unui sit Natura 2000, așa că este nevoie de un aviz de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și de notificarea Agenției pentru Protecția Mediului Brașov.
- ANANP arată că firma bucureșteană Frame Film, deținută de Andrei Boncea (50%) și de regizorul serialul „Las Fierbinți”, a dorit închirierea locației pentru 14 luni, însă a obținut numai 11 luni. Ea ar trebui să elibereze locația până pe 31 decembrie 2021.
Unul dintre cele mai spectaculoase monumente naturale din România, vulcanul de la Racoș, județul Brașov, e închis pentru vizitare până în 2022. Acesta a fost închiriat de firma bucureșteană Frame Film SRL în februarie 2021 pentru filmarea serialului Django, producție Sky TV și Canal+.
Filmarea a produs reacții mixte. Localnicii sunt mulțumiți, deoarece suma investită în închiriere va intra în conturile unei asociații locale, în timp ce turiștii au strâmbat din nas când au aflat, „după ce ne-am cumpărat biletul”, că se pot vizita doar celelalte obiective din tur – Lacul de smarald, Coloanele de bazalt și castelul Bethlen.
În spatele situației, fiind vorba de o arie protejată, rezervație naturală inclusă în rețeaua Natura 2000, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate spune că firma bucureșteană a obținut aprobările și avizele necesare pentru a începe filmările chiar de luni, 10 mai.
Vizitatorii au trimis redacției mai multe fotografii prin care plăcuțe puse de jur împrejurul craterului vulcanului stins anunță că vizitarea, fotografiatul și filmatul sunt interzise.
În peisaj se pot vedea construcții pentru noul film, dar și partea administrativă, organizată în corturi. „Știm că probabil au toate avizele, dar tot nu e normal să aflăm abia după ce luăm biletul că «se filmează pentru Netflix»”, spun vizitatorii.
Localnicii sunt mulțumiți
„Ni s-a spus că filmul va fi și pe Netflix”, confirmă și oamenii care dețin locația, organizați într-o asociație locală numită Composesoratul de Pădure și Pășune Racoș.
Composesoratul este o formă de administrație comună a pădurilor și pășunilor specifică Transilvaniei, iar beneficiarii sunt cei care dețin respectivele bunuri.
Levente-Álmos Szabó, consilier local în Racoș și președintele composesoratului, spune pentru Libertatea că a fost de acord cu acest contract de închiriere, mai ales că turiștii pot vizita în continuare celelalte obiective.
„Domnii de la Frame Film au venit cu documentele, totul a fost în regulă. Nu pot să vă zic suma, este confidențială conform contractului. Toți banii vor intra în contul composesoratului”, afirmă el.
Banii de pe biletele vizitatorilor sunt încasate de altă asociație, Alsorakosert. Aceasta spune că nu mai administra vulcanul, ci doar celelalte obiective.
este biletul de intrare în complexul de la Racoș, în care nu mai este inclus vulcanul stins
Poate ajunge geoparc UNESCO
Conform Ministerului Mediului, care a răspuns solicitării Libertatea prin Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), denumirea oficială a vulcanului stins, una dintre zonele din România cu ultima activitate vulcanică (alături de vulcanul Ciomatu, aflat sub Lacul Sf. Ana) este „Cariera de scorie bazaltică Dealul Hegyes” (vulcan).
„Cariera conservă bine neck-ul bazaltic Hegheș – circa 100 m înălţime faţă de cota inferioară a carierei, care reprezintă centrul erupţiilor scoriacee târzii” – extras din prezentarea făcută pe site-ul VisitRacoș
În traducere, scoria este zgură, de aici și aspectul roșiatic al vulcanului stins.
Vulcanul face parte dintr-o zonă ce se întinde pe 27.000 de hectare ce poate ajunge geoparc UNESCO, arăta PRO TV în luna martie, după ce vulcanul fusese deja închiriat.
Rezervația naturală este arie protejată din 8 decembrie 2005, când s-a emis Hotărârea de Guvern Nr.1581, iar locația face parte din situl Natura 2000 – Dealul Homoroadelor începând cu anul 2007.
Au vrut 14 luni, au obținut 11
ANANP spune că firma bucureșteană a cerut acces încă din august 2020, când a prezentat un calendar în care pregătirile începeau pe 1 noiembrie 2020, iar toată acțiunea se termina pe 31 decembrie 2021.
După o corespondență cu ANANP, care a menționat că trebuie notificată și Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, noul calendar aprobat a debutat cu montarea și pregătirea pentru filmări (1 februarie – 1 mai), filmările propriu-zise (1 mai – 30 noiembrie) și eliberarea zonei (1 decembrie – 31 decembrie 2021).
Mai mult, filmările se vor desfășura în datele de 10-15 mai, 17-22 mai, 24-29 mai, 31 mai-4 iunie, „urmând ca ANANP- ST Brașov să elibereze avizul”, arată structura centrală a ANANP. Așadar, filmările încep luni.
Acțiunea are ca bază legală, conform Agenției, Ordinul 3836/2012, „de avizare a tarifelor instituite de către administratorii/custozii ariilor naturale protejate pentru vizitarea ariilor naturale protejate, pentru analizarea documentațiilor și eliberarea de avize conform legii, pentru fotografiatul și filmatul în scop comercial”.
Totuși, ANANP nu a menționat, în răspuns, care este perioada maximă prin care poate fi închiriată o arie naturală în România.
Regizor italian, star belgian
Portalul KFTV a anunțat, în februarie, că filmările de la Django vor începe în mai, în România, iar beneficiarii sunt Sky TV și Canal+.
Din distribuție va face parte actorul belgian Matthias Schoenaerts, cunoscut pentru rolurile sale în „Rust and Bone” şi „The Danish Girl”. Serialul va avea 10 episoade, iar regizorul va fi italianca Francesca Comencini (producător Gomorra), conform aceleiași surse.
Firma din România care s-a ocupat de închirierea locației, Frame Film, este deținută de Andrei Boncea
(50%) , și de regizorul serialul „Las Fierbinți”, Dragoș Buliga (50%).