Institutul Vulcanologic din Insulele Canare şi Universitatea din Manchester, cele două instituții care urmăresc gazele emise de vulcan, sunt cele care au ajuns la această concluzie în urma calculelor făcute de specialiști.

Ce este dioxidul de sulf

Gaz incolor, neinflamabil, cu un miros pătrunzător, dioxidul de sulf irită ochii și căile respiratorii. Este eliberat în atmosferă în urma erupțiilor vulcanice, de fitoplanctonul marin sau prin fermentaţia bacteriană din zonele mlăştinoase, dar și în urma activităților umane, precum centrale termoelectrice, industria celulozei şi a hârtiei şi, în măsură mai mică, de motoarele diesel.

Dioxidul de sulf ajuns în atmosferă duce la apariția ploilor acide, care sunt toxice pentru plante și sol.

Persoanele expuse la o concentrație ridicată de dioxid de sulf se pot confrunta cu dificultăți respiratorii, cei mai afectați fiind pacienții diagnosticați cu astm, cei cu boli respiratorii cronice, copiii și vârstnicii.

Două luni de erupție

Institutul Geologic Național din Spania a înregistrat joi 68 de mici cutremure în insula La Palma, dintre care unul a atins magnitudinea de 4,4. Asta după ce miercuri au fost înregistrate 300 de seisme, cel mai mare număr consemnat într-o singură zi de la începutul erupției și în condițiile în care în ultimele două săptămâni numărul cutremurelor zilnice era sub 100, potrivit publicației spaniole El Pais.

În plus, erupția a dus la apariția unui nou râu de lavă care înaintează cu o viteză de 70 de metri pe oră, potrivit Institutului Vulcanologic al Insulelor Canare.

Premierul Pedro Sanchez merge vineri, 19 noiembrie, în insula La Palma, la două luni de la erupție.

Foto: EPA

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News