Potrivit Asociației Organizațiilor Producătorilor de Banane din Insulele Canare (ASPROCAN), La Palma a înregistrat o scădere de 50 până la 60 la sută a exporturilor de banane de când vulcanul La Cumbre Vieja a erupt. Ceea ce reprezintă o problemă serioasă, având în vedere că exportul de banane reprezintă 50% din PIB-ul insulei.

Pedro Antonio Sanchez, un cultivator de banane în vârstă de 60 de ani, a descris efectul erupției vulcanului asupra plantației sale ca fiind „mai rău decât un dăunător, mai rău ca o boală”.

Cenușa din vulcan este aproape imposibil de îndepărtat din fruct și îl deteriorează atunci când este cules, transportat și ambalat în cutii de până la 70 de kilograme.

Situația este cu adevărat catastrofală. Trebuie să sufli peste ele sau să le clătești. Iar când roua cade în timpul nopții, cenușa nu se mai îndepărtează dimineața.

Cultivator de banane:

„Asta nu este singura – sau cea mai mare – problemă. Lipsa apei este cea mai mare amenințare”, a subliniat Pedro Antonio Sanchez, în condițiile în care lava a distrus o conductă majoră care transporta apă pentru irigarea mai multor plantații din sud-vestul insulei.

Pe lângă distrugerea conductei de irigații, există restricții privind accesul la fermele din apropierea fluxurilor de lavă, unde fermierilor li se permite să irige culturile doar pentru o perioadă scurtă de timp, din motive de siguranță.

„Bananele au nevoie de multă apă în fiecare săptămână. În acest moment, udăm la fiecare 15 zile pentru a economisi apă și, chiar dacă nu se usucă, fructele vor avea de suferit”, a spus Antonio Sanchez.

Pentru a ajuta la atenuarea penuriei de apă din La Palma, insulă care nu are râuri sau lacuri, două unități de desalinizare a apei de mare au sosit marți și se așteaptă să sosească săptămâna viitoare un petrolier încărcat cu apă proaspătă.

Vulcanul La Cumbre Vieja a început să erupă pe 19 septembrie, forțând 6.000 de oameni să-și părăsească locuințele. Până în prezent, peste 1.100 de clădiri au fost distruse de lavă, precum și aproape 600 de hectare de teren au fost afectate.

O parte din conul vulcanului s-a prăbușit sâmbătă, trimițând noi râuri de lavă care se revărsau pe versanți către o zonă industrială din vestul La Palma.

Zborurile către insulă au fost reluate după două zile de suspendare, din cauza norilor de cenușă vulcanică. Aceasta este a treia erupție vulcanică de la La Palma, ultima fiind înregistrată în urmă cu peste cincizeci de ani, în 1971.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News