„Nu am semnat moţiunea de cenzură. Asta nu înseamnă că nu-mi voi face datoria faţă de partidul din care fac parte, deşi nu ard de nerăbdare să-mi dau un nemeritat vot de blam, ca o umilinţă publică. Trebuie să ieşim însă dintr-o criză absurdă, care ne-a făcut mult rău, atât PSD, ca partid, cât şi cetăţenilor”, a scris Ionuţ Vulpescu pe pagina sa de Facebook.
Senatorul PSD a prezentat, în numele partidului, scuze cetăţenilor, arătând totodată că PSD trebuie să se „reabiliteze în faţa românilor”.
„Personificarea politicii, înţeleasă ca un câmp de război, în care celălalt trebuie distrus cu orice preţ, ignorarea statutului şi a organismelor de conducere colectivă, voluntarismul, deciziile arbitrare, dezideologizarea extremă a discursului politic, toate astea ne-au adus unde suntem acum. Cultura dominantă în PSD este una a confruntării, a excluderii, nu una a solidarităţii, căutării consensului, a dialogului şi cooperării. Acestea nu sunt valori politice şi morale, nu au nimic în comun cu valorile stângii. Am făcut din apărarea identităţii naţionale o valoare. Cum apărăm această valoare? Aducând atingere imaginii ţării în lume, punând-o într-o situaţie delicată, alimentând ideea că suntem o naţiune care nu se poate guverna singură?”, adaugă senatorul PSD.
Moțiunea de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern, la vot în Parlament.
În funcție de succesul sau eșecul moțiunii, după votul secret cu bile al parlamentarilor coaliției de guvernare, se va decide soarta premierului Grindeanu, dar și a conducerii PSD. Un rol important îl va juca grupul minorităților, care nu a anunțat cum se va exprima la vot, ci va lăsa la latitudinea membrilor săi să decidă. Grupul are 17 parlamentari, care pot înclina balanța în calculele moțiunii. PNL, USR, PMP și UDMR nu participă la vot, dar vor supraveghea procesul de votare.