Microrezervatia de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a primit doi oaspeți neobișnuiți care au devenit rapid vedete. Este vorba despre două vulpi polare care au ajuns la malul mării tocmai de la Suceava, notează ctnews.ro. Masculul și femela mișună pe pajiștea Complexului pentru a se acomoda cu noua locuință.
„Alopex Lagopus, sau vulpea polară : un animal foarte drăguț, nu poți să-i spui “cumătra” când i-așa de drăguță. E o femelă și un mascul, iar masculul se deosebește de ea având botul puțin mai lung. Femela este foarte, foarte iubitoare” a explicat, pentru sursa citată, directorul Adrian Bîlbă.
Puțini știu să deosebească vulpile polare, așa că e nevoie de ajutorul specialiștilor.
„Masculul este ceacâr: un ochi e albastru și-un ochi e căprui. Femela are amândoi ochii căprui”, a menționat Bîlbă.
Îngrijitorii de la Delfinariu au aflat că femela este gestantă, așa că au îngrijit-o cu multă atenție încă din prima clipă. I-a surprins încă comportamentul vulpoiului destul de morocănos cu surata lui.
„Masculul o mușca, o bătea, se certau la mâncare și în ideea că trebuie să nască ne gândeam că-i va face rău, sau le va face rău puilor, și ne-am gândit să-i separăm. Am construit degrabă un gard de plasa de sârmă, făcându-i ei locul din stânga și masculului tot amplasamentul rămas în dreapta” explică directorul Bîlbă.
În câtevea minute, vulpea polară a săpat un tunel pe sub gard pentru a fi alături de partenerul ei.
„Dacă vrea fata să stea cu băiatul ?…. Să stea cu băiatul, deh. Mai nainte îl lingea pe blană…” oftează “înțelegător” Adrian Bîlbă, directorul Microrezervatiei.
La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, vulpile au fiecare câte o căsuță pentru iarna ce vine. Cu toate aceastea, acestea preferă să stea afară.
Reprezentanții Delfinariului au precizat cum au ajuns la Constanța cele două vulpi polare.
„Este un schimb – probabil o să le dăm și ceva bani – între mai multe grădini zoologice din țară, iar vulpile astea vin de la Suceava. Cel care ni le-a dat a spus că femela este gestantă, dar eu n-am apucat s-o consult, s-o palpez, să-i fac o ecografie. Nu ni s-a dat o dată estimativă a nașterii. Nici banii nu i-am plătit deocamdată, pentru că nu a venit încă factura. Așa este la animale: le iei să vezi dacă se adaptează și dup-aia soliciți factură” ne lămurește doctorul Adrian Bîlbă.
Dacă vulpea polară o să nască, puii vor avea parte de un tratament special și, în cel mai scurt timp, ar putea deveni atracția Microdeltei. Potrivit zoologilor, vulpea polară este adaptată la climă rece, având o blană deasă, iar talpa labelor fiind acoperită cu blană.
Femelele sunt aproape la fel de mari ca masculii. Vulpile polare au botul și urechile scurte, iar blana deasă le permite să supraviețuiască la temperaturi scăzute ce ating -80 °C. Se hrănesc cu rozătoare polare dar și cu insecte, fructe, ouă și pui de păsări, fiind un însoțitor al urșilor polari.
sursă foto și video: ctnews.ro
Citește și Revelionul sexului – pentru un 2017 cu final fericit. Ținuta e obligatorie!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro