Publicația mai scrie că sfârșitul Războiului Rece ar fi însemnat pentru suporterii liberalismului ”sfârșitul istoriei” și că tot ce urmează îl reprezintă instalarea de democrații pe modelul Occidental în toată lumea.
Numai că această presupunere este din ce în ce mai atacată în era în care Donald Trump a devenit președintele SUA. Autoarea editorialului, Elizabeth Bruenig, citează un susținător al stângii, Mark Fisher, care spune că ”este mai ușor să ne imaginăm sfârșitul lumii decât sfârșitul capitalismului”.
Naționalismul, forța politică în viitorul apropiat
De asemenea, aceasta aduce în discuție o remarcă a lui Yascha Mounk din New York Times, care spune că liberalii ar trebui să facă naționalismul cât mai incluziv, mai ales că acesta se prefigurează factorul politic decisiv pentru viitor.
Aceasta spune că ar susține orice socialism care ar fi democratic și care să fie țintit pentru decomoditizarea muncii, astfel încât aceasta să nu mai fie o marfă, care să reducă inegalitățile și care să elimine influența capitalului asupra politicii și culturii.
”Sfârșitul istoriei”
Pe de altă parte, autoarea spune că nu crede că fiecare problemă a fost adusă de către capitalism și că au existat calamități și înainte de capitalism și vor fi și după. Numai că aceasta încheie spunând că acum capitalismul este din ce în ce mai în dezacord cu liberalismul armonios, pașnic, stabil de la jumătatea secolului trecut.
”Nu clred că am atins încă sfârșitul istoriei, ceea ce înseamnă că încă mai avem șansa de a ne forma viitorul cum vrem. Sugerez să o folosim”, a conchis autoarea editorialului.
Ziarul Washington Post este deținut de către miliardarul american Jeff Bezos, fondatorul și directorul retailerului online Amazon și al companiei spațiale Blue Origin. Jeff Bezos este cel mai bogat om din lume, depășindu-l de anul trecut pe Bill Gates, cofondatorul Microsoft.
N.R. – intertitlurile aparțin redacției Libertatea.