Oferta lui Pirgojin a venit în contextul în care Wagner suferea pierderi grele în luptele de la Bahmut. Șeful grupării de mercenari a transmis propunerea contactelor sale din cadrul Direcției de informații militare a Ucrainei, cu care a menținut comunicații secrete pe parcursul războiului, potrivit unor documente de informații americane scurse în mediul online.

Progojin a avut o relație secretă cu serviciile secrete ucrainene care, pe lângă convorbirile telefonice, include întâlniri în persoană cu ofițeri într-o țară nespecificată din Africa, se menționează într-un document. Forțele Wagner asigură securitatea mai multor guverne africane.

În documente nu se precizează cu exactitate care sunt pozițiile trupelor rusești pe care Prigojin s-a oferit să le dezvăluie.

Doi oficiali ucraineni au confirmat că șeful Wagner a vorbit cu mai multe ocazii cu direcția de informații ucraineană, cunoscută sub numele de HUR. Totodată, un oficial a precizat că Evgheni Prigojin a extins oferta legată de Bahmut de mai multe ori, dar Kievul a respins-o, pentru că nu a avut încredere în liderul grupării.

De asemenea, un oficial american a afirmat că există îndoieli similare la Washington cu privire la intențiile lui Prigojin.

Din scurgerea de informații mai reiese că Prigojin a sfătuit forțele ucrainene să avanseze cu un asalt la granița Crimeei, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, în timp ce moralul trupelor ruse era scăzut.

Șeful Wagner a criticat în mod public comandanții militari ruși, exprimându-și recent furia pentru că, susține el, Moscova nu a echipat corespunzător forțele sale care au sprijinit efortul de război al Rusiei. În același timp însă, Prigojin rămâne un aliat al președintelui rus Vladimir Putin care, notează Washington Post, care ar putea considera oferta lui pentru Ucraina ca fiind o trădare.

Într-un interviu acordat recent pentru ziarul american, președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a confirmat discuțiile cu Evgheni Prigojin, precizând că „este o chestiune de informații militare”.

Orașul Bahmut, din regiunea Donețk, este de mai multe luni scena celor mai grele lupte din Ucraina, unde atât forțele Kievului, cât și cele ale Moscovei au suferit pierderi semnificative.

Prigojin, care a promis că va prelua controlul orașului până la 9 mai, când Rusia a celebrat Ziua Victoriei asupra nazismului din Al Doilea Război Mondial, a amenințat recent în mod public că își va retrage forțele din luptă. Ulterior, el a revenit asupra deciziei.

Alte documente scurse în mediul online arată că oficiali ai Ministerului rus al Apărării se întreabă în privat cum să răspundă la criticile lui Prigojin privind performanțele armatei și la cererile sale de a primi mai multe resurse, despre care au recunoscut că nu sunt nelegitime, mai notează cotidianul american. În documente se vorbește, de asemenea, despre o luptă pentru putere între Prigojin și oficiali de rang înalt, inclusiv ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Washington Post notează că reprezentanții Kremlinului nu au răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la comunicările lui Prigojin cu Ucraina, adăugând că în timp de război, nu este neobișnuit ca părțile combatante să mențină o anumită formă de comunicare.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News