Ziarul a publicat, de asemenea, un articol redactat de doi reporteri care dezvăluie că echipa editorială a realizat o susținere pentru candidatul democrat Kamala Harris în detrimentul candidatului republican Donald Trump la alegeri.
„Decizia de a nu publica a fost luată de proprietarul The Post — fondatorul Amazon, Jeff Bezos”, a declarat articolul, citând două surse informate despre evenimente.
Washington Post i-a susținut pe toți contracandidații lui Trump
Trump, pe când era președinte, a criticat miliardarul Bezos și The Post, pe care l-a cumpărat în 2013.
Ziarul a susținut în 2016 și din nou în 2020 oponenții lui Trump la alegeri, Hillary Clinton și președintele Joe Biden, în editoriale care au criticat dur republicanul.
Într-un proces din 2019, Amazon a susținut că a pierdut un contract de cloud computing de 10 miliarde de dolari cu Pentagonul în favoarea Microsoft, deoarece Trump a folosit „presiuni necorespunzătoare… pentru a-și afecta inamicul politic perceput” Bezos.
The Post a susținut în mod regulat candidați la președinție din 1976, cu excepția cursei din 1988. Toate aceste susțineri au fost pentru democrați.
Redacția neagă implicarea lui Bezos în decizie
Într-o declarație pentru CNBC, când a fost întrebată despre rolul presupus al lui Bezos în anularea susținerii, Kathy Baird, șefa comunicării de la Post, a spus: „Aceasta a fost o decizie a Washington Post de a nu susține și vă recomand să consultați declarația completă a editorului”.
Vineri seara, The Post a publicat un al treilea articol, semnat de editorialiștii ziarului, care au spus: „Decizia Washington Post de a nu susține un candidat în campania prezidențială este o greșeală teribilă”.
„Reprezintă o abandonare a convingerilor editoriale fundamentale ale ziarului pe care îl iubim și pentru care am lucrat în total 218 ani”, s-a menționat în ziar.
„Acesta este un moment pentru instituție de a-și clarifica angajamentul față de valorile democratice, statul de drept și alianțele internaționale, și amenințarea pe care Donald Trump o reprezintă pentru acestea — punctele precise pe care The Post le-a făcut susținând oponenții lui Trump în 2016 și 2020”, a mai precizat ziarul.
CNBC a solicitat comentarii de la Amazon, unde Bezos rămâne cel mai mare acționar
Editorul și directorul executiv al Post, Will Lewis, într-un articol publicat online explicând decizia, a scris: „Washington Post nu va susține un candidat la președinție în aceste alegeri. Și nici în viitoarele alegeri prezidențiale”.
„Recunoaștem că acest lucru va fi interpretat în diverse moduri, inclusiv ca o susținere tacită a unui candidat sau ca o condamnare a altuia, sau ca o abdicare de responsabilitate”, a scris el.
„Acest lucru este inevitabil. Nu vedem lucrurile așa. Noi vedem acest lucru ca fiind în concordanță cu valorile pe care The Post le-a susținut întotdeauna și cu ceea ce sperăm de la un lider: caracter și curaj în serviciul eticii americane, venerare pentru statul de drept și respect pentru libertatea umană în toate aspectele sale”.
Șapte din cele 13 paragrafe ale articolului lui Lewis fie au citat pe larg, fie s-au referit la declarațiile Consiliului Editorial al Post din 1960 și 1972, explicând rațiunea ziarului de a nu susține candidați prezidențiali în acei ani, care includea identitatea sa ca „un ziar independent”.
„Ne întoarcem la rădăcinile noastre de a nu susține candidați la președinție”
Lewis a menționat că ziarul l-a susținut pe Jimmy Carter în 1976 „din motive de înțeles la acele vremuri” — pe care nu le-a identificat.
„Dar am avut dreptate înainte de asta, și la asta ne întoarcem”, a scris Lewis.
„Sarcina noastră ca ziar al capitalei celei mai importante țări din lume este să fim independenți”, a scris el. „Și asta suntem și vom fi”.
Editorul-șef al Post, Robert Kagan, membru al secțiunii de opinii a ziarului, a demisionat în urma deciziei, au raportat mai multe publicații de știri.
Peste 10.000 de comentarii ale cititorilor au fost postate la articolul lui Lewis, multe dintre ele criticând The Post pentru decizia sa și spunând că își anulează abonamentele.