Cuprins:
„Un rol modest”
Serviciile secrete ucrainene au trimis aproximativ 20 de operatori experimentați de drone și aproximativ 150 de drone FPV la cartierul general al rebelilor din Idlib, Siria, în urmă cu patru-cinci săptămâni, pentru a ajuta Hayat Tahrir al-Sham (HTS), principalul grup rebel care are sediul în zonă, au declarat sursele bine informate.
Ajutorul de la Kiev a jucat doar un rol modest în răsturnarea președintelui sirian Bashar al-Assad, cred sursele de informații occidentale.
Dar a fost notabilă ca parte a unui efort ucrainean mai amplu de a lovi în secret operațiunile rusești din Orientul Mijlociu, Africa și chiar din interiorul Rusiei.
Americanii nu erau la curent cu acest plan
Programul de asistență al Ucrainei în Siria a fost un secret de serviciu, deși oficialii de rang înalt ai administrației Biden au declarat în mod repetat că nu erau la curent cu acest program.
Motivația Ucrainei este evidentă: confruntându-se cu un atac rusesc în interiorul țării lor, serviciile secrete au căutat alte fronturi pe care să poată lovi Rusia și să-i submineze clienții, scrie David Ignatius, care publică de două ori pe săptămână editoriale pe teme de politică externă în The Washington Post.
Ucrainenii și-au anunțat intențiile. Într-un articol din 3 iunie, Kyiv Post a citat o sursă din cadrul serviciului de informații militare ucrainean, cunoscut sub numele de GUR, care a declarat ziarului că „de la începutul anului, rebelii sirieni, sprijiniți de agenți ucraineni, au provocat numeroase lovituri asupra instalațiilor militare ruse reprezentate în regiune”.
Acest articol, postat online, includea un link către imagini video care arătau atacuri asupra unui buncăr cu pietre, a unei dubițe albe și a altor ținte despre care se spunea că au fost lovite de rebelii sprijiniți de ucraineni în interiorul Siriei.
Ziarul a afirmat că operațiunea din Siria a fost condusă de o unitate specială cunoscută sub numele de „Khimik” din cadrul GUR, „în colaborare cu opoziția siriană”.
„Emisarii serviciilor secrete ucrainene”
Oficialii ruși se plâng de luni bune de eforturile paramilitare ucrainene din Siria. Iată ce a declarat Aleksandr Lavrentiev, reprezentantul special al Rusiei pentru Siria, într-un interviu acordat TASS în luna noiembrie:
„Avem într-adevăr informații că specialiști ucraineni din Direcția principală de informații a Ucrainei se află pe teritoriul Idlib.”
De asemenea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut o afirmație similară în septembrie cu privire la „emisarii serviciilor secrete ucrainene” din Idlib.
El a susținut că aceștia efectuează „operațiuni murdare”, potrivit ziarului sirian Al-Watan, care a afirmat că generalul-locotenent Kirilo Budanov, șeful GUR, a fost în contact personal cu HTS.
Înainte ca ofensiva HTS să îl răstoarne pe Assad, oficialii ruși au afirmat că legătura Ucrainei cu grupul rebel a fost o încercare de a recruta luptători sirieni pentru războiul său împotriva Kremlinului.
Drone pentru luptători
Un raport din septembrie publicat pe un site online numit Cradle susținea că Ucraina a oferit 75 de vehicule aeriene fără pilot în cadrul unui acord „drone pentru luptători” cu HTS.
Însă nu există nicio dovadă independentă care să susțină această afirmație rusă. Operațiunea din Siria nu este singurul caz în care serviciile secrete ucrainene operează în străinătate împotriva rușilor.
În august, Ucraina i-a ajutat pe rebelii din nordul Mali să întindă o capcană mercenarilor ruși din grupul Wagner. Atacul din 27 iulie a ucis 84 de luptători Wagner și 47 de malieni.
Andrii Iusov, reprezentant al Serviciului secret al Armatei ucrainene, a declarat după câteva zile că rebelii malieni au primit informațiile necesare, și nu doar informații, care au permis o operațiune militară de succes împotriva rușilor.
După atac, Mali a rupt relațiile diplomatice cu Ucraina. În aprilie 2023, Budanov a promis că Ucraina îi va urmări pe rușii vinovați de crime de război în orice parte a lumii.