„Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă masivă în Ucraina cu până la 175.000 de militari, anul viitor”, a scris ziarul Washington Post. Publicaţia americană a dat și alte detalii care par să confirme temerile Ucrainei: potrivit unui înalt responsabil american, ar urma să fie trimise 100 de batalioane compuse din grupuri tactice şi să se folosească blindate, artilerie şi alte echipamente. Washington Post nu a dezvăluit identitatea sursei acestor informaţii.
Departamentul american al apărării a refuzat să comenteze, însă a comunicat că este „foarte îngrijorat de dovezile care prezintă planurile Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei”.
Vineri, 3 decembrie, preşedintele american Joe Biden a declarat că pregăteşte „iniţiative” pentru apărarea Ucrainei în caz de invazie. El urmează să discute în curând prin videoconferinţă cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Totodată, serviciile ucrainene de informaţii apreciază că perioada cea mai probabilă pentru încheierea pregătirilor Rusiei în vederea unei „escaladări de anvergură” este sfârşitul lui ianuarie 2022, a afirmat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în parlamentul de la Kiev.
Rusia neagă intenția de a ataca Ucraina
Moscova a dezminţit că ar avea intenţia de a invada Ucraina şi susţine că, dimpotrivă, ucrainenii sunt cei care îşi concentrează forţele pentru un atac asupra regiunilor controlate de separatiştii pro-ruşi.
„Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina pe Rusia”, a declarat sâmbătă, 4 decembrie, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.
Zaharova a afirmat că operaţiunea americană „se bazează pe acţiuni provocatoare în apropierea graniţelor Rusiei, însoţite de o retorică acuzatoare”.
Diplomația rusă a mai precizat că poate să îşi deplaseze trupele cum doreşte pe teritoriul propriu şi că acestea nu reprezintă nicio ameninţare externă.