294.548 de emailuri care au legătură cu formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au fost date publicităţii de către Wikileaks.  „Am verificat materialele şi sursa, care nu are nicio legătură cu elemente aflate în spatele loviturii de stat sau cu un partid sau stat rival”, se adaugă în comunicat Wikileaks, care a subliniat că nu este nici pro, nici antiguvernamental, ci serveşte “adevărul”.

https://twitter.com/wikileaks/status/755500104543526912

Potrivit portalului, cele 300.000 de mailuri publicate sunt doar prima serie şi au fost obţinute de la 762 de adrese ale membrilor AKP ce încep cu litere de al A la I.  Toate emailurile aparțin serverului akparti.org.tr, domeniul principalei forţe politice din ţară şi acoperă perioada cuprinsă între 2010 şi 6 iulie 2016, cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat, mai scrie Russia Today. Se numără și zeci de mesaje în care apare numele României.

Citește și: Lovitura de stat eșuată ar putea să îi dea lui Erdogan mai multă putere. Ce urmează să se întâmple în Turcia

„Ar trebui notat faptul că emailurile asociate acestui domeniu sunt folosite în general pentru chestiuni internaţionale, nu majoritatea chestiunilor interne sensibile”, a atras atenţia Wikileaks. ONG-ul a dezvăluit şi că unul dintre emailuri conţine o bază de date în Excel cu numerele de telefon mobil ale deputaţilor AKP.

https://twitter.com/wikileaks/status/755565889294966784

Înainte de publicare, Wikileaks a anunțat că a fost ținta unui atac informatit şi a avertizat că entităţi guvernamentale turce ar putea încerca să interfereze cu publicare materialelor. Pe parcursul nopţii, atacurile au continuat, iar utilizatorii au avut dificultăţi în accesarea materialului.

https://twitter.com/wikileaks/status/755506346712240129

Mai mult, Wikileaks a fost blocat în Turcia, adică adresa unde puteau fi accesate informațiile nu a putut fi accesată.

https://twitter.com/wikileaks/status/755564353269538816

Cel puţin 45.000 de oameni au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie de Guvernul turc. în urma tentative de lovită de stat. Eliminarea din sistem a celor consideraţi neloiali preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost extinsă marţi, când au fost suspendați din funcții și profesori, decani universitari și chiar jurnaliști. Totodată, mii de militari au fost reținuți sau concendiați. În noaptea de vineri spre sâmbătă, o facțiune a armatei a încercat să răstoarne guvernul de la Ankara, puciul fiind însă înăbușit în mai multe ore. Oficialii turci l-au acuzat pe clericul musulman Fathullah Gulen că a pus la cale această tentativă de lovitură de stat și au cerut Statelor Unite extrădarea acestuia. Potrivit unui bilanț, în confruntările din Instabul și Ankara și-au pierdut viața 290 de oameni, iar aproape 1.500 au fost răniți.

SUMARUL EVENIMENTELOR

 
 

Urmărește-ne pe Google News