Agenția de informații americane poate face acest lucru cu ajutorul unui program, intitulat „Îngerul care plânge” („Weeping Angel”), care este, de fapt, un virus special conceput pentru televizoarele inteligente produse de compania Samsung. Odată ce infectează aparatul, „Îngerul care plânge” pune Smart TV-ul Samsung într-un mod „off” fals și înregistrează conversațiile din apropiere, pe care le expediază pe internet către un server secret al CIA. Cu toate acestea, în manualul de utilizare pentru acest tip de televizor, compania Samsung avertizează că dispozitivul poate capta ordine externe care apoi pot ajunge în mod neautorizat în posesia unor terți.
Același lucru se poate face și cu ajutorul programul de asistență vocală „Siri”, instalat pe ultima generație de iPhone-uri ale companiei Apple, potrivit WikiLeaks, precum și cu aplicația „Alexa” a societății Amazon pot fi de asemenea infectate cu viruși care transformă telefoanele în dispozitive de înregistrare ambientală.
Apple a recunoscut problemele de securitate
În urma dezvăluirilor, reprezentanții Apple au reacționat imediat, fiind prima companie de tehnologie care vine cu un răspuns oficial după documentele publicate. Aceștia au recunoscut problemele de securitate și a anunțat miercuri că a remediat deja breșele de securitate ale sistemului de operare iOS ce au fost expuse de WikiLeaks și ar fi fost exploatate de CIA, în timp ce rivalii de la Samsung au anunțat că se vor ocupa „urgent” de această chestiune.
De asemenea, Wikileaks susține că CIA ar utiliza Consulatul american din oraşul german Frankfurt pentru dezvoltarea unor softuri de spionaj şi pentru lansarea de atacuri cibernetice în Europa, Orientul Mijlociu şi China.
Autorităţile americane au lansat o anchetă penală federală
Totodată, oficiali din serviciile americane de informaţii şi din forţele de ordine au declarat miercuri că ştiau încă de la sfârşitul anului trecut de scurgerea de informaţii de la CIA care a dus la publicarea de documente privind tehnicile de spionaj informatic ale agenţiei de către WikiLeaks, potrivit Reuters. Potrivit surselor citate, anchetatorii se concentrează pe contractorii CIA ca posibilă sursă pentru informaţii.
Autorităţile americane au lansat o anchetă penală federală privind publicarea acestor documente de către WikiLeaks, informează CNN, în timp ce Germania a anunțat că va examina cu atenţie noile informții publicate de WikiLeaks privind tehnicile de hacking ale CIA şi va lansa o anchetă, dacă observă indicii concrete de nereguli.
Julian Assange a declarat că aceste 8.761 documente publice reprezintă doar prima parte, denumită „Year Zero“ (Anul Zero – n.r.), a unor serii de documente deconspirate, intitulate”Vault 7”. Assange a precizat că arhivele desconspirate numără mult mai multe pagini decât dosarele făcute publice de către Edward Snowden și este cea mai vastă operaţiune de dezvăluire a mai multe documente clasificate cu privire la activităţiile de spionaj efectuate de agenţiile de informaţii din SUA.