Un tribunal din Moscova a amendat Fundația Wikimedia cu 5 milioane de ruble (88.000 de dolari americani) pentru că a refuzat să elimine ceea ce a numit „dezinformare”, în articolele Wikipedia, în limba rusă, despre război, inclusiv despre teme precum crimele de război sau Masacrul din Bucha.
Wikipedia, care spune că oferă „a doua versiune a istoriei”, este una dintre puținele surse majore de informare în limba rusă, disponibile în țară, verificate în baza faptelor, după o represiune asupra mass-mediei orchestrate de Moscova.
„Guvernul vizează informații care sunt foarte importante în viața oamenilor într-o perioadă de criză”, a declarat Stephen LaPorte, consilier general asociat la Fundația Wikimedia, într-un comunicat.
„Îndemnăm instanța să reconsidere în favoarea drepturilor fiecăruia de a avea acces la cunoaștere și la liberă exprimare”, mai spune el.
Curtea de la Moscova a susținut că ceea ce a considerat „dezinformare” pe Wikipedia reprezenta un risc pentru siguranța publică în Rusia și că Fundația, cu sediul în San Francisco, California, opera în interiorul Rusiei.
Apelul Wikipedia, care a fost depus pe 6 iunie cu detalii publicate luni, susține că eliminarea informațiilor este o încălcare a drepturilor omului și că Rusia nu are jurisdicție asupra Fundației Wikimedia, care este disponibilă la nivel global în peste 300 de limbi.
Liniile narative despre război, cea mai mare invazie terestră din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, variază drastic și au devenit extrem de politizate, jurnaliştii de la Moscova și dar și din Occident fiind acuzați frecvent că denaturează faptele din război.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia