Trecerea la Windows 11 vine ca o surpriză de proporții, după ce anterior gigantul american a anunțat că Windows 10 va fi „ultima versiune de Windows“, compania încercând să treacă la un model de oferire a unor servicii, cu update-uri mari de două ori pe an.

Când va fi lansat Windows 11

Microsoft are programat un eveniment în data de 24 iunie, iar acesta este data cea mai probabilă pentru lansarea noii versiuni.

Invitația pentru eveniment a inclus o imagine care pare o nouă variantă a logo-ului Windows. Acesta prezintă lumina trecând printr-o fereastră creând aparența numărului 11.

Microsoft a partajat pe Twitter și o animație grafică cu noul logo, din care se observă lipsa liniei orizontale, ceea ce scoate și mai mult în evidență numărul 11.

https://twitter.com/Windows/status/1400125115765907458?ref_src=twsrc%5Etfw

Conform India Today, evenimentul are loc la ora 11, încă un indiciu pentru noul sistem de operare.

Windows 11, cel mai mare update din ultimul deceniu

Ulterior, Yusuf Mehdi – vicepreședinte Microsoft, a scris la rândul său pe Twitter că „nu a mai fost așa de entuziasmat pentru o nouă versiune de Windows de la Windows“.

https://twitter.com/yusuf_i_mehdi/status/1400125771746746371?ref_src=twsrc%5Etfw

Panos Panay, directorul de produse al Microsoft, a făcut la rândul său un tease pentru „viitoarea generație“ a Windows, în vreme ce Satya Nadella – șeful Microsoft – a spus că societatea va partaja în curând „unul dintre cele mai semnificative update-uri ale Windows din ultimul deceniu“.

Design total nou

Microsoft a lucrat până de curând la Windows 10X, o variantă ușoară a sistemului de operare, programată să concureze cu Chrome OS de la Google și care era destinată dispozitivelor cu două ecrane precum Surface Duo.

Lansarea acestei versiuni a fost anulată, însă Microsoft a păstrat multe dintre elementele sale.

Noul sistem de operare, având nume de cod „Sun Valley“, conține un nou meniu Start, îmbunătățiri la File Explorer și noi iconițe, unele fiind prezente încă din Windows 95 sub diverse forme.

De asemenea, ferestrele vor avea colțuri rotunjite, nu drepte, așa cum sunt în Windows 8 și Windows 10.

„Sun Valley” este numele de Cod al Windows 11 Sursa: XDA-Developers

Îmbunătățiri semnificative sunt așteptate și dincolo de interfața cu utilizatorul, precum o facilitate Xbox Auto HDR, îmbunătățiri la suportul audio Bluetooth și rearanjarea iconițelor când sunt folosite mai multe monitoare, conform sursei citate.

XDA-Developers scrie că sub capota sa se află același Windows 10 cunoscut de mulți ani, care ar fi putut fi livrat ca un simplu update. Dar Microsoft dorește să creeze entuziasm pentru un produs nou.

Ce este nou în Windows 11: magazinul de aplicații este reproiectat

Cea mai mare problemă ce așteaptă o rezolvare va fi însă Windows Store, magazinul de aplicații al celor de la Microsoft. Acesta conținea inițial aplicațiile realizate special pentru Windows RT, varianta sistemului de operare gândită pentru procesoarele ARM.

Microsoft a încercat ulterior să atragă dezvoltatorii de aplicații și programe să facă softuri și pentru platforma sa ARM prin Universal Windows Platform (UWP).

Aplicațiile realizate pe baza sa urmau să funcționeze atât pe calculatoarele cu cipuri x86, cât și pe cele ARM și puteau avea atât o interfață clasică, de PC, cât și una modernă, bazată pe tile-urile rectangulare.

Însă în ciuda lansării unor laptopuri și tablete cu cipuri ARM, magazinul de aplicații a rămas mult în urma celor de la Apple sau Google.

Microsoft lucrează la un nou magazin de aplicații de câteva luni, iar Satya Nadella a promis „va debloca oportunități economice mai mari pentru dezvoltatori și creatori“ cu ajutorul Windows.

Compania reface magazinul de aplicații astfel încât dezvoltatorii să poată trimite orice fel de program, inclusiv browserele Chrome și Firefox. Aceasta va fi o îmbunătățire masivă.

Ultima versiune a Windows pentru ARM permite deja rularea de aplicații x86 prin emulare, însă permitea rularea doar a celor pe 32 de biți și nu a celor pe 64 de biți. Acestea vor putea fi suportate acum.

Fără comisioane la tranzacții

Pe lângă aceasta, Microsoft ar putea chiar să permită legarea unor sisteme terțe în aplicațiile de comerț, ceea ce înseamnă că gigantul nu va opri comisioane din tranzacțiile realizate în aplicații, spre deosebire de Apple și Google.

Apple se află în centrul unui proces antitrust în SUA, fiind acuzată de dezvoltatorul de jocuri Epic Games de monopol din cauza comisionului de 30%. În Uniunea Europeană, Apple e acuzată de Spotify de abuz de poziție dominantă din aceeași cauză.

Până acum, Microsoft a anunțat o reducere a comisionului până la 12% pentru jocurile de PC disponibile în magazinul de aplicații. Însă permiterea ocolirii acestui procent ar fi o schimbare semnificativă.

Noi investiții

Trecerea la o nouă cifră mai înseamnă și investiții noi în Windows. Acesta intrase într-un con de umbră, dar pandemia de coronavirus a demonstrat încă o dată cât de important este sistemul de operare.

Utilizarea sa a crescut puternic, pe măsură ce angajații și studenții din întreaga lume au lucrat de acasă sau au făcut școală online. Livrările de calculatoare au crescut la rândul lor masiv, punând presiune pe producătorii de cipuri.

De asemenea, Windows este important și pentru gameri, fiind singurul sistem de operare de calculator care permite gaming avansat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News