Cu întârziere de un an, din cauza pandemiei, Dubai și-a deschis porțile pentru evenimentul World Expo, în care a investit 7 miliarde de dolari. Pe o suprafață dublă cât cea a statului Monaco, adică 440 de hectare, sunt întinse 190 de pavilioane ale țărilor și organizațiilor internaționale. Un oraș cu toate utilitățile, cu bulevarde largi, restaurante, mijloace de transport și arhitectură futuristă, a cărei construcție a început în martie 2016.

La fiecare cinci ani, una dintre țările lumii, găzduiește o expoziție universală globală, cu acreditarea Biroul Internațional al Expozițiilor (BIE).

„Connecting Minds, Creating the Future” („Conectăm mințile, creăm viitorul”) este tema din acest an a expoziției care vrea să propună soluții pentru nevoile lumii în continuă schimbare.

România este prezentă la World Expo Dubai cu un stand care își dorește să ilustreze echilibrul fragil dintre natură și tehnologie, în jurul temei „New nature”. La pavilionul țării noastre, vizitatorii care se plimbă prin călduri de 38 de grade vor avea parte de o degustare de ape minerale, cu un somelier autorizat, ateliere, proiecții despre personalități care au schimbat istoria, spectacole. În ultimul sfert de veac, țara noastră a participat la toate expozițiile sub egida BIE: Spania, Coreea, Portugalia, Germania, Japonia, China, Italia și Kazahstan.

Pavilionul României la World Expo Dubai Foto: romaniaexpo2020.ro

De la Turnul Eiffel la Domul Al Wasl

Prima expoziție de acest gen a avut loc la Londra, în 1851. Scopul primelor evenimente a fost să promoveze revoluția industrială și proiectele arhitectonice grandioase. De pe urma acestor expoziții, lumea a rămas cu Turnul Eiffel și Atomium din Bruxelles, cu motorul cu aburi, mașinile pneumatice, motorul electric, telegraful, telefonul, mașina de tuns iarbă, electrocasnicele, touchscreen-ul, fermoarul și înghețata la cornet.

Masca e obligatorie în interior, la expoziții

Cum arată pavilionul României în Dubai înainte de a primi vizitatori

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Ce va rămâne după expoziția din Dubai? Va reuși Domul Al Wasl, o cupolă denumită de presa locală „bijuteria coroanei”, să se impună așa cum au făcut-o alte monumente de arhitectură în istorie? Tot istoria va veni cu răspunsul.

Aceste evenimente grandioase au fost deopotrivă deschizătoare de drumuri în tehnologie și arhitectură, dar și măr al discordiei în societate, unde mereu au existat voci critice cu privire la faptul că banii pentru aceste evenimente ar fi ajutat mai mult alte cauze.

Cum arată pavilioanele câtorva dintre țările importante care participă la eveniment

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News