Zeci de urși rămân în fiecare an orfani prin pădurile României. Singura lor șansă de supraviețuire este orfelinatul din Munții Hășmaș, care a salvat peste 100 de ursuleți până acum. Acum, însă, orfelinatul riscă să fie închis din decembrie din lipsă de fonduri și în pericolul să nu mai poată să ajute ursuleții rămași orfani.
Singura șansă de supraviețuire pentru puii de urs care rămân orfani în pădure, este reintegrarea lor în sălbăticie. Alternativa este sumbră: sunt prinși și duși în grădini zoologice, la circuri sau folosiți ca material de fotografii turistice și își petrec toata viața într-o cușcă de fier și beton, pentru amuzamentul unor oameni.
Orfelinatul din munții Hășmaș, singurul din Europa, se întinde pe o suprafață de 20 de hectare, departe de prezența oamenilor, iar principiul după care funcționează este interacțiunea minimă cu omul, pentru ca animalele să se poată reintegra perfect în sălbăticie. Ursuleții sunt monitorizați permanent cât timp se află în centru, dar li se urmărește evoluția și în mediul lor natural, după sunt eliberați.
Pentru ca orfelinatul să-și continue activitatea, WWF (World Wildlife Fund) România a declanșat o campanie de strângere de fonduri, prin care iubitorii de animale sunt îndemnați să contribuie lunar cu o anumită sumă de bani. Datele furnizate de WWF arată că orfelinatul are nevoie de minim 3.500 dolari pe lună, pentru a supraviețui în condițiile actuale, dar și pentru a-și mări capacitatea, ținând cont că numărul urșilor orfani este în creștere.
Potrivit WWF, România este țara în care trăiește aproape 40% din întreaga populație de urs de pe tot continentul, în condițiile în care Ungaria, Cehia, Germania sau Belgia nu mai au deloc urși în sălbăticie.
Foto: WWF
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro