„Am avut o discuție telefonică lungă și plină de însemnătate cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”, a scris Zelenski, pe contul său de Twitter, fără să ofere mai multe detalii.
Discuția de miercuri este prima pe care cei doi lideri au avut-o de la începutul războiului, în cadrul căreia au fost abordate, printre altele, tema relațiilor China – Ucraina și războiul.
Xi a decis ca Beijingul să trimită un emisar special în Ucraina, care să discute cu toate părțile implicate pentru a rezolva criza ucraineană, potrivit Reuters, care citează informații difuzate de televiziunea de stat chineză.
Potrivit presei de stat de la Beijing, Xi i-a transmis lui Zelenski că China se va concentra pe promovarea discuțiilor de pace și asupra eforturilor de a ajunge la un armistițiu, cât mai curând posibil.
China „nici nu va sta să urmărească focul de cealaltă parte, nici nu va pune gaz pe foc, cu atât mai puțin să încerce să profite”, i-a mai spus Xi lui Zelenski, recunoscând că criza a avut un „impact major” la nivel internațional, a transmis guvernul chinez, citat de presa de stat.
Xi a declarat, la începutul lunii aprilie, că este dispus să vorbească cu Zelenski. Asta după ce liderul de la Kiev a cerut de mai multe ori o întâlnire cu Xi Jinping, inclusiv după ce liderul chinez l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin la Moscova, în martie.
China este unul dintre principalii aliaţi ai Moscovei, iar până acum, nu a condamnat public invazia rusă în Ucraina. Beijingul încearcă să se poziţioneze ca un intermediar neutru între Rusia şi Ucraina, iar în februarie a prezentat un plan de pace în 12 puncte.