„Comunitatea internaţională ar trebui să creeze condiţii și să ofere asistență pentru ca cele două părți să reia dialogul direct și negocierile. Este în interesul tuturor părţilor să se caute o soluţie politică printr-o încetare rapidă a focului”, a declarat Xi Jinping, potrivit unei declaraţii transmise de televiziunea de stat CCTV.
„China a promovat în mod activ pacea şi negocierile de pace şi a încurajat şi sprijinit toate eforturile care duc la o soluţionare paşnică a crizei” a mai declarat Xi, adăugând că, în acest stadiu al conflictului, accentul ar trebui pus pe faptul ca „ostilităţile să nu se extindă în alte locuri”, să se „evite o deteriorare a situaţiei” şi o „neincitare de către părţi terţe”.
„Doar atunci când marile puteri vor da dovadă de energie pozitivă, în loc de energie negativă, acest conflict va putea vedea licărirea speranţei unei încetări a focului cât mai repede posibil”, a mai afirmat Xi.
Liderul chinez i-a mulţumit lui Orban pentru „eforturile sale de a găsi o soluţie politică la criza din Ucraina” şi a dat asigurări că Beijingul şi Budapesta „împărtăşesc aceleaşi idei de bază” şi lucrează „în aceeaşi direcţie”.
La rândul său, Orban a subliniat că China „nu numai că iubeşte pacea în faţa unei situaţii mondiale turbulente”, dar „a prezentat o serie de iniţiative constructive”, demonstrând că este o „forţă stabilizatoare pentru pacea mondială”, potrivit CCTV.
Premierul ungar i-a transmis lui Xi că Budapesta „acordă o mare valoare şi importanţă rolului şi influenţei Chinei”, afirmându-şi în acelaşi timp „disponibilitatea de a lucra îndeaproape” cu Beijingul în comunicarea şi colaborarea strategică.
Viktor Orban și „misiunea sa de pace”
Premierul ungar a aterizat luni la Beijing pentru o vizită neanunţată în cadrul „misiunii sale de pace”.
Vizita vine după ce, săptămâna trecută, Orban a călătorit în Rusia și Ucraina, unde s-a întâlnit, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Liderul ungar a explicat pe contul său oficial de pe reţeaua de socializare X că motivul vizitei sale în China este că această ţară „este o putere-cheie în crearea condiţiilor pentru pace în Ucraina”.
China și Ungaria se află pe aceeaşi lungime de undă în problema ucraineană, pledând pentru o soluţionare paşnică a conflictului, rămânând în acelaşi timp apropiate Kremlinului.
China, care are legături strânse cu Rusia, încearcă să convingă ţările să susţină planul său de pace în şase puncte prezentat în luna mai împreună cu Brazilia, în timp ce Viktor Orban a început o așa-numită „misiune de pace” după ce țara sa a preluat președinția rotativă a UE în urmă cu o săptămână.