Cuprins:
China a vrut ca SUA să spună „ne opunem independenței Taiwanului”, în loc de versiunea actuală, potrivit căreia Statele Unite „nu sprijină” independența Taiwanului, potrivit celor doi oficiali americani citați de Reuters.
Consilierii lui Xi au făcut aceste solicitări timp de mai multe luni, însă SUA au refuzat să facă schimbarea.
Poziția Casei Albe
Casa Albă a răspuns unei solicitări de comentarii printr-o declarație care repetă afirmația că Washingtonul nu sprijină independența Taiwanului. „Administrația Biden-Harris a fost consecventă cu politica noastră de lungă durată privind China”, se arată în declarație.
„Ar trebui să adresați această întrebare guvernului SUA. Poziția Chinei cu privire la problema Taiwanului este clară și consecventă”, a transmis, la rândul său, Ministerul chinez de Externe.
Ministerul de Externe din Taiwan a refuzat să comenteze. Guvernul învins din Republica Chineză a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut războiul civil cu comuniștii lui Mao Zedong.
Republica Chineză rămâne numele oficial al Taiwanului, iar guvernul de la Taipei spune că nu are de gând să-l schimbe, având în vedere că sunt deja un stat suveran, independent, iar Beijingul nu are dreptul de a revendica Taiwanul drept al său.
Subiectul sensibil
De câțiva ani, diplomații chinezi au împins Statele Unite să facă schimbări în modul în care se referă la statutul Taiwanului, care rămâne cel mai sensibil punct din relațiile SUA-China.
Solicitarea neobișnuit de directă și reînnoită la nivelul șefilor de stat nu a fost raportată anterior.
Statele Unite au întrerupt relațiile oficiale cu guvernul din Taipei în 1979, dar sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului guvernat democratic mijloacele de a se apăra. China revendică Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a prelua controlul asupra insulei.
Nu era clar de ce Xi a ales să ridice problema în fața lui Biden, dar el a făcut din opoziția față de independența Taiwanului un punct central al președinției sale, iar armata chineză și-a intensificat semnificativ activitățile în jurul insulei în ultimii ani.
„Liderii de la Beijing ar fi fericiți dacă Joe Biden ar spune despre Taiwan lucruri foarte diferite de cele pe care le spune, fără îndoială”, a declarat un înalt oficial al administrației Biden.
Schimbarea și repercusiunile
O schimbare din partea SUA în acest discurs ar avea repercusiuni în zona Asia-Pacific, bogată în comerț, precum și asupra partenerilor și a adversarilor SUA.
Doi oficiali guvernamentali din regiune au declarat pentru Reuters că orice astfel de schimbare de formulare ar fi percepută ca o schimbare a politicii SUA în sensul unui sprijin mai redus pentru apărarea Taipeiului și pentru aspirațiile sale diplomatice, într-un moment în care Beijingul crește presiunea militară.
În ultimii cinci ani, China a organizat activități militare aproape zilnice în jurul Taiwanului. Ministerul taiwanez al Apărării a anunțat, marți, 15 octombrie, că a detectat un număr-record de 153 de avioane militare chineze, într-o singură zi, în apropierea insulei, în urma unei zile de manevre militare.
Exercițiile nu au reprezentat doar o preocupare pentru Taiwan, ci au riscat să destabilizeze regiunea, a spus premierul Cho Jung-tai.
Pe 20 octombrie, președintele chinez Xi Jinping a cerut forțelor sale armate să își intensifice pregătirile de război.