Liderul chinez Xi Jinping intenționează să vorbească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, probabil după ce va întâlni cu Vladimir Putin la Moscova, scrie Wall Street Journal, care citează persoane familiarizate cu situația.

Întâlnirea față în față cu Putin și cea virtuală cu Zelenski reflectă efortul Beijingului de a juca un rol mai activ în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, au spus sursele pentru cotidianul de afaceri.

Eforturile Beijingului de a juca un rol de pacificator în Ucraina au fost întâmpinate până acum cu scepticism în Europa și SUA.

De asemenea, această eventuală discuție ar consolida statutul Beijingului de broker în relațiile internaționale, după ce oficialii chinezi au facilitat un progres diplomatic surprinzător în relațiile dintre Arabia Saudită și Iran săptămâna trecută.

Reuters a anunțat anterior că vizita lui Xi la Moscova ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare. În cadrul turneului său extern, Xi ia în considerare și vizitarea altor țări europene, deși itinerariul său complet nu a fost încă confirmat.

Ce speră China?

Ultimul efort ambițios al Chinei de a juca un rol de pacificator la nivel mondial a avut loc la începutul anilor 2000, când a lansat discuții multilaterale pentru a reduce programul nuclear al Coreei de Nord, în schimbul ajutorului.

Discuțiile, la care au participat și SUA, au eșuat în 2008, când Coreea de Nord s-a retras, deși se baza foarte mult pe sprijinul economic din partea Beijingului.

Obținerea unui progres în Ucraina ar fi o sarcină mai dificilă decât acordul dintre Arabia Saudită și Iran, mai ales că ambele părți implicate în război consideră că au încă un avantaj pe front și niciuna dintre ele nu a arătat o înclinație de a înceta lupta, scrie Wall Street Journal.

Cu toate acestea, China are un interes activ în a pune capăt conflictului. Războiul a pus Beijingul într-o situație complicată, forțându-l pe Xi să balanseze parteneriatul „fără limite” al Chinei cu Rusia cu tensiunile tot mai mari din relația cu SUA și aliații săi.

Luna trecută, China s-a prezentat ca un mediator neutru, solicitând o încetare a focului și discuții de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Într-un document în 12 puncte, Ministerul de Externe al Chinei a cerut urmărirea unei soluții politice la conflict și încetarea sancțiunilor unilaterale. De asemenea, a părut să avertizeze Moscova împotriva folosirii armelor nucleare.

Zelenski își dorește întâlnirea

În timpul unui eveniment de luna trecută care a marcat prima aniversare a invaziei rusești, Zelenski a declarat că intenționează să se întâlnească cu Xi pentru a discuta ideile Chinei cu privire la încheierea conflictului. De asemenea, el și-a exprimat speranța că China nu va furniza arme Rusiei.

Guvernul Rusiei a declarat că împărtășește punctul de vedere al Beijingului cu privire la conflict și a salutat propunerea de pace a Chinei.

Primul punct din planul de pace al Chinei, care solicită „respectarea suveranității tuturor țărilor”, este un element de bază al politicii externe a Beijingului – una care a fost testată în ultimul an de invazia Rusiei.

China consideră în mod oficial că Ucraina este o națiune suverană, iar Xi și Zelenski au avut o convorbire telefonică pentru a marca 30 de ani de relații între cele două națiuni cu doar câteva săptămâni înainte ca trupele rusești să atace.

Cu toate acestea, Beijingul s-a abținut de la a condamna acțiunea militară rusă în Ucraina, pe care a rezistat să o definească drept o invazie.

China era cel mai mare partener comercial al Ucrainei înainte de război, importând aproape 30% din porumbul său din țara est-europeană. Beijingul a investit, de asemenea, în proiecte de infrastructură în Ucraina, deși cel puțin unul dintre acestea – o linie de cale ferată care leagă aeroportul principal din Kiev de centrul orașului – a fost abandonat în urma unor acuzații de corupție.

Urmărește-ne pe Google News