Guvernul Chinei urmărește planurile de anexare a Taiwanului într-un „calendar mult mai rapid” sub conducerea lui Xi Jinping, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, care a avertizat din nou că un astfel de pas din partea Beijingului ar perturba economia globală.

Comentariile lui Antony Blinken au loc în contextul în care Partidul Comunist din China s-a reunit pentru un congres care îi va oferi lui Xi un al treilea mandat în fruntea țării și îi va consolida puterea. Într-un discurs susținut duminică în deschiderea reuniunii, Xi a precizat Taiwanul rămâne în centrul planurilor sale de „revitalizare” a Chinei.

Într-o conversație cu fostul secretar de stat Condoleezza Rice, luni, la Universitatea Stanford, Blinken a declarat că pacea și stabilitatea dintre China și Taiwan au fost menținute cu succes timp de decenii, dar că Beijingul și-a schimbat abordarea.

„În loc să rămână cu status quo-ul ce fusese stabilit într-un mod pozitiv, (China a luat) o decizie fundamentală conform căreia situația actuală nu mai este acceptabilă, iar Beijingul este hotărât să urmărească reunificarea într-un orizont de timp care este mult mai rapid”, a spus Blinken.

„Dacă mijloacele pașnice nu au funcționat, atunci ar folosi mijloace coercitive și, eventual, dacă mijloacele coercitive nu funcționează, atunci poate mijloace de forță pentru a-și atinge obiectivul. Asta perturbă profund status quo-ul și creează tensiuni enorme”, a spus oficialul administrației de la Washington.

În ultimii ani, Partidul Comunist și armata sa, Armata Populară de Eliberare, au intensificat mișcările de intimidare și hărțuire în relație cu Taiwanul.

În semn de răspuns la o vizită a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, forțele militare chineze au organizat exerciții ample în jurul insulei principale a Taiwanului în luna august. De atunci, au crescut semnificativ numărul de depășiri ale liniei mediane dintre China continentală și teritoriul Taiwanului.

Necunoscuta conflictului Beijing-Taiwan

În vreme ce Beijingul a anunțat în mod clar că intenționează să aducă Taiwanul sub controlul său, calendarul pentru un astfel de scenariu nu este foarte limpede.

Personalități militare americane și taiwaneze de rang înalt au avertizat că armata Chinei va avea această capacitate în câțiva ani, în timp ce analiștii au observat că obiectivul lui Xi de revitalizare națională are drept termen-limită anul 2049 – centenarul Republicii Populare Chineze.

„Este posibil ca secretarul Blinken să fie îngrijorat de ritmul și amploarea modernizării militare a Chinei, care în mod clar se concentrează asupra Taiwanului, dar capacitatea militară a Chinei nu arată intenția de a folosi forța pe termen scurt”, a declarat Drew Thompson, cercetător la Lee Kuan Yew School of Public Policy și fost oficial al Departamentului de Stat al SUA, citat de The Guardian.

„Acestea fiind spuse, intenția lui Xi Jinping s-ar putea schimba într-o clipă, în vreme ce dezvoltarea capacităților durează ani de zile, la fel și consolidarea apărării Taiwanului și a SUA împotriva proiecției de putere a armatei Chinei. Timpul considerabil necesar pentru construirea unei apărări este un argument puternic pentru a exprima un sentiment de urgență”, a explicat Thompson.

Un alt expert pe chestiuni chineze, Bill Bishop, a remarcat că nu există nimic în documentele publice sau în discursul lui Xi care să indice un calendar accelerat al Beijingului în privința Taiwanului. „Deci, SUA se află în posesia unor informații care indică o schimbare?”, a întrebat el pe Twitter.

Conform analiștilor, capacitățile serviciilor de informații americane cu privire la China sunt minime, în comparație cu activitatea din Rusia, de exemplu. În 2010, autoritățile chineze au dezmembrat o rețea americană de spionaj care acționa în interiorul țării, ucigând sau întemnițând până la 20 de surse CIA.

Thompson a declarat că nu a văzut niciun indiciu în comentariile lui Blinken că acesta ar fi reacționat la „informații deosebite sau la o evaluare alternativă care diferă de cea a analiștilor chinezi, care se bazează pe indicatori din surse deschise”.

Ce ne spune discursul lui Xi

Experții au analizat discursul de duminică al lui Xi și „raportul de lucru” mai lung care prezintă viziunea președintelui chinez pentru următorul mandat, căutând semne ale planurilor sale pentru Taiwan.

Unii au remarcat că apariția timpurie a Taiwanului în discurs a fost un semn al prioritizării sporite a acestuia. Alții au sugerat că limbajul a arătat că Xi nu a escaladat sau chiar și-a redus retorica în ceea ce privește insula, dar a demonstrat o nemulțumire tot mai mare față de „interferența străină” în ceea ce el consideră a fi o chestiune internă.

Întrebarea referitoare la Taiwan i-a fost adresată lui Blinken în ultimele minute ale unei conversații de o oră. El a avertizat că destabilizarea strâmtorii Taiwan este „o preocupare profundă pentru țările din întreaga lume”.

„Volumul traficului comercial care trece zilnic prin strâmtoare și care are un impact asupra economiilor din întreaga lume este enorm”, a spus el.

„Dacă acest lucru ar fi perturbat ca urmare a unei crize, țările din întreaga lume ar avea de suferit. (În ceea ce privește) semiconductorii – dacă producția taiwaneză ar fi întreruptă ca urmare a crizei, ați avea o criză economică în întreaga lume”, a mai spus el.

Vorbind cu reporterii după eveniment, Blinken a semnalat o criză globală dincolo de China, spunând că războiul din Ucraina a pus capăt „erei de după Războiul Rece” și că tehnologia este cea care va ajunge să definească competiția dintre puterile mondiale.

„Ne aflăm într-un punct de inflexiune”, a spus el. „Tehnologia ne va remodela în multe feluri economiile. Ea va reforma armatele noastre. Va remodela viețile oamenilor de pe întreaga planetă. Și, prin urmare, este o sursă de putere națională”, a spus el.

Luna aceasta, SUA au introdus restricții la exportul de tehnologie chineză, ceea ce a început să aibă un impact major asupra capacității țării de a-și spori producția internă de cipuri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News