Cuprins:
Numărătoarea inversă până la așteptata „încoronare” a președintelui Xi Jinping a început oficial.
Peste 47 de zile, Partidul Comunist Chinez va organiza cel de-al 20-lea Congres Național, în cadrul căruia este de așteptat ca Xi să își prelungească șederea la putere cu un al treilea mandat de cinci ani – o mișcare care i-ar consolida statutul de cel mai puternic lider al țării din ultimele decenii.
Congresul va începe la Beijing pe 16 octombrie, într-un „moment critic” pentru țară, a anunțat marți biroul politic format din 25 de membri ai partidului, adăugând că pregătirile „avansează fără probleme”.
Data stabilită este în conformitate cu tradiția – în ultimele decenii, partidul și-a ținut întotdeauna congresele între lunile septembrie și noiembrie. Formalitățile, atent coregrafiate, durează de obicei aproximativ o săptămână, reunind în jur de 2.000 de delegați din întreaga țară, într-o demonstrație de unitate și legitimitate.
Însă congresul din acest an este orice altceva decât convențional. Xi, care și-a consolidat o putere enormă de la preluarea mandatului în urmă cu un deceniu, va încerca să obțină un al treilea mandat, pas care încalcă convențiile stabilite de predecesorii săi de la începutul anilor 1990.
Este un plan pregătit de ani de zile, de când Xi a eliminat limitele mandatului prezidențial din constituția țării, în 2018.
O perioadă complicată
Cu toate acestea, pentru un lider autoritar obsedat de stabilitate, lunile care au precedat Congresul nu au fost tocmai ușoare.
Insistența lui Xi asupra unei politici zero-Covid a dusa la impunerea unor lockdown-uri stricte în mai multe orașe, pentru eradicarea infecțiilor, într-un moment în care restul lumii și-a reluat viața obișnuită.
Tentativa regimului de la Beijing de a menține această politică strictă, scrie CNN, a început deja să pară din ce în ce mai zadarnică în fața variantei extrem de infecțioase Omicron.
Aplicarea adesea nemiloasă și haotică a lockdown-ului – așa cum s-a întâmplat timp de două luni la Shanghai – a stârnit valuri de proteste publice, mulți chinezi devenind din ce în ce mai nemulțumiți de restricțiile nesfârșite.
Abordarea a paralizat, de asemenea, creșterea economică – care a fost mult timp o sursă de legitimitate pentru partid.
Șomajul în rândul tinerilor a crescut până la un nivel record de 20%, în timp ce un scandal bancar din zona rurală și o criză imobiliară au declanșat proteste de amploare.
Pe plan diplomatic, Xi și președintele rus Vladimir Putin au anunțat o prietenie „fără limite” chinezo-rusă, chiar înainte ca Moscova să lanseze războiul împotriva Ucrainei.
Refuzul Beijingului de a recunoaște invazia și cu atât mai puțin de a o condamna a tensionat și mai mult legăturile sale fragile cu Statele Unite, Europa și o mare parte a lumii dezvoltate.
Zarurile sunt aruncate
Toate aceste probleme politice au început să alimenteze speculații intense cu privire la autoritatea lui Xi, în rândul unor observatori chinezi de peste ocean, aceștia punând la îndoială perspectivele președintelui de a obține un al treilea mandat.
Dar experții în politica chineză au asigurat că temerile de acest gen sunt foarte exagerate. De la venirea la putere, Xi a întreprins o amplă campanie de represiune anticorupție, pentru a elimina adversarii politici, pentru a reduce la tăcere disidența și pentru a-și asigura loialități.
El a modernizat armata și și-a asigurat controlul ferm asupra forțelor armate, dar și asupra altor pârghii critice ale puterii.
Dali Yang, politolog la Universitatea din Chicago, a explicat pentru CNN că toate aceste crize nu sunt neapărat rele pentru liderul de la Beijing. „De fapt, liderii autoritari precum Xi prosperă în fața provocărilor – și adesea se folosesc de astfel de crize pentru a-și spori puterea”, a adăugat acesta.
Yang a citat abilitatea lui Xi de a-și impune oamenii de încredere în poziții importante de putere – de la aparatul de securitate internă la frontul de propagandă și la conducerea provinciilor cheie – ca semne că liderul suprem deține ferm controlul.
„Nu cred că există nicio îndoială că mandatul lui Xi Jinping va fi prelungit”, a declarat și Deng Yuwen, fost editor al unui ziar al Partidului Comunist, care trăiește acum în Statele Unite.
„Confirmarea datei de începere a celui de-al 20-lea Congres al Partidului arată că zarurile sunt aruncate, iar orice opoziție față de Xi este neputincioasă pentru a schimba situația”, a întărit acesta.
Ce vrea populația?
Anunțul oficial privind congresul este sărac în detalii, dar a oferit indicii privind ordinea de zi, promițând să facă progrese solide în urmărirea „prosperității comune”, să susțină construirea partidului și să promoveze „o comunitate care să împărtășească viitorul comunal omenirii” – toate acestea fiind fraze folosite de Xi.
„Xi vrea să lase moștenirea sa politică la cel de-al 20-lea Congres al Partidului, iar aceste trei teme vor fi temele cheie ale reuniunii, precum și liniile politice care vor fi trasate după congres”, a declarat Deng.
De asemenea, organizarea congresului la mijlocul lunii octombrie îi oferă lui Xi posibilitatea de a participa la evenimentele internaționale majore din noiembrie, cum ar fi summitul G20 din Indonezia. „Xi nu a părăsit țara timp de aproape trei ani, iar acest lucru a avut un impact negativ asupra diplomației chineze”, a spus Deng.
În ceea ce privește publicul chinez, mulți dintre cetățeni au acordat puțină atenție congreselor partidului în trecut – nu au niciun cuvânt de spus în tranziția conducerii politice a țării sau în elaborarea politicilor majore.
Dar anul acesta, pentru cei care devin din ce în ce mai nerăbdători și frustrați de blocajele interminabile și de testele Covid, vestea datei de începere a congresului a venit ca o ușurare mult așteptată.
„Sunt mulți oameni care așteaptă cu nerăbdare să aibă loc acest Congres al Partidului, (deoarece) speră că ar putea avea loc o schimbare în modul în care China abordează criza Covid”, a declarat Yang.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!