Camera de 108 megapixeli realizează „fotografii extrem de clare și cu multe detalii”, spun reprezentanții Xiaomi. Cu toate acestea, testele preliminare au scos la iveală că imaginile surprinse cu această cameră conțin mai multe distorsiuni decât cele realizate cu smartphone-uri ce au camere cu rezoluție mai mică, notează BBC.
Xiaomi a anunțat că această cameră se va regăsi în dotarea telefonului
Mi CC9 Pro Premium. Smartphone-ul ar urma să fie vândut pe piața din China la un preț de 2,799 yuani, echivalentul a 400 de dolari.
Producătorul chinez precizează că va folosi camera de 108 megapixeli în configurația modelului Xiaomi Mi Note 10, care va fi lansat miercuri.
Xiaomi este pe locul patru în topul celor mai bine vândute smartphone-uri din lume, având o cotă de piață de 9,1 la sută, conform statisticilor firmei
Canalys. Producătorul chinez a înregistrat o creștere a vânzărilor în Europa și a anunțat că se extinde și pe piața din Japonia în 2020.
Cum funcționează camera de 108 de megapixeli prezentată de Xiaomi
Până în prezent, senzorii de imagine cu o rezoluție de peste 100 de megapixeli se regăsesc în dotarea camerelor digitale, care costă zeci de mii de euro.
Specialiștii spun că există un risc crescut de „cross-talk” atunci când se încearcă crearea unei imagini de rezoluție mare cu ajutorul camere de mici dimensiuni a unui smartphone. Este vorba despre un fenomen în care este amestecată activitatea electrică a pixelilor deoarece sunt „înghesuiți” într-un senzor de dimensiuni mici. Asta înseamnă că imaginea rezultată va avea „zgomot digital”.
Mai mult, din cauza dimensiunii reduse, fiecare pixel surprinde mai puțină lumină, ceea ce duce la apariția de probleme când sunt realizate fotografii în condiții de lumină scăzută.
Senzorul Isocell Plus, dezvoltat de Samsung, rezolvă parțial aceste probleme deoarece mai mare decât senzorii camerelor din dotarea celor mai multor telefoane aflate deja pe piață, notează BBC.
Principala inovație este că pixelii camerei de 108 megapixeli sunt grupați în patru categorii, iar fiecare împarte același filtru de culoare pentru a detecta lumina roșie, verde sau albastră.
Astfel, informațiile obținute de grupul de pixeli sunt îmbinate pentru a avea același rezultate precum un pixel dintr-un senzor de dimensiuni mai mari. Astfel, este creată o imagine de 27 de megapixeli.
În cazul în care nu există suficientă lumină, utilizatorul poate opta să surprindă o imagine de 108 de megapixeli. Aceasta este realizată cu ajutorul unui algoritm.